Novi zaraženi u Čepinu, od sutra dozvoljen pojedinačni ribolov

OBŽ

Nakon 58. sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije s novim informacijama po pitanju koronavirusa u županiji javnosti se obratio načelnik Stožera Goran Ivanović. U protekla 24 sata testiran je 131 uzorak te je samo jedan pozitivan, radi se o osobi iz Čepina. Ukupno na području županije sada ima 108 zaraženih osoba.

U posljednja 24 sata izliječene su još dvije osobe te je trenutno izliječenih 15, hospitalizirano je 26 osoba, 25 u KBC Osijek i jedna osoba u našičkoj bolnici. Još uvijek je tri pacijenta na respiratoru. Trenutno u samoizolaciji nalazi se 218 osoba, što je više nego jučer, no Ivanović objašnjava kako su razlozi povećanja, ljudi koji su iz inozemstva došli u Hrvatsku i odmah su obavezni ići u samoizolaciju na 14 dana.

Promjene nekih mjera

Od sutra dozvoljen je pojedinačni lov i ribolov, danas će stići odluka na ribolovna i lovačka društva uz sve mjere koje će biti propisane za provođenje tih aktivnosti. Pojedinačni lov će biti dozvoljen samo zbog usjeva koji stradaju zbog životinja, a ribolov jer se smatra kako nije opasan po pitanje osobe, a ni po pitanju okoline jer je riječ o pojedinačnom ribolovu.

Također bi moglo doći do promjene rada pekarnica. Sada pekarnice rade kao i druge trgovine od 8 do 17 sati, no svih 5 slavonskih Županija izjasnilo se nacionalnom Stožeru civilne zaštite kako bi bilo bolje da pekarnice rade od 6 sati. Još se čeka odluka nacionalnog Stožera.

Danas do 13 sati očekuje se predaja svih potrebnih dokumenata za spajanje u stare općine na području županije, što bi značilo da na području te makroopćine neće biti potrebno imati e-propusnicu. Zamišljeno je da se županija podjeli u 6 jedinica, cijela Baranja trebala je biti jedna općina kako bi se po njoj moglo slobodno kretati, no nisu svi načelnici potpisali sporazum. Bilje se spojilo s Osijekom, Darda i Čeminac odbile su potpisati sporazum te ostaju samostalne uz obavezu izdavanja e-propusnica. Nakon predanih potpisanih dokumenata Zavod za javno zdravstvo daje preporuku o  mogućnosti takvog načina grupiranja prema epidemiološkoj slici svakog pojedinog područja. Nakon toga Stožer civilne zaštite RH tu odluku mora dozvoliti.