Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.

Naime, iako se RTX 20 serija nije prodavala kako je Nvidia prognozirala i željela, to joj nije naštetilo u obračunu pa se na taj način može pronaći barem neko olakšanje. Jer, ako u trenucima lošijeg poslovanja stojite bolje od konkurencije, to je znak da nije do vas nego do problema na tržištu i da ste u teškim uvjetima svejedno dali najviše i završili najbolji.

Ako pogledamo brojke koje nudi Jon Peddie Research za četvrti kvartal prošle godine, Nvidia ima 81,2 posto udjela na tržištu, a AMD tek 18,8 posto. Možda to ne govori mnogo, ali kvartal prije AMD je imao 25,6 posto udjela i to je najrelevantniji podatak. Što se prihoda tiče, u četvrtom kvartalu za GPU tržište su iznosili 2,8 milijardi američkih dolara i to je pad od 10,7 posto u odnosu na treći kvartal. Na godišnjoj razini pad je 40,2 posto, a to najbolje govori koliko su kriptovalute potaknule GPU tržište prema naprijed, a potom ga jako brzo vratile u realnost.

Također, bilo bi nepravedno kazati da su kriptovalute jedini krivac za ovakvu situaciju jer nisu. Primjerice, Nvidia je pokušala sa svojim Turingom napraviti zaokret, ali GPU jedinice s višim MSRP nisu naišle na naklonost tržišta. S druge strane, AMD na tom dijelu uopće nije bio kompetitivan i njegove Vega GPU doživjele su najveću štetu.

S ovom godinom stižu promjene i vjerojatno će biti na bolje jer Nvidia donosi seriju GTX 16XX temeljenu na umjetnoj inteligenciji, dok je AMD obećao izbaciti na tržište Radeon VII pojačan s Vega 20. Dakle, ništa radikalno, obje kompanije su odlučile igrati na sigurno jer se ne žele zaletavati dok je tržište očito u jednoj nestabilnoj fazi, odnosno, iznimno opreznoj fazi. Spuštanje cijena pak nitko ne spominje kao novu poslovnu strategiju.