Obilazak poduzetničkih zona u svih sedam gradova na području županije

foto:obž


Na području Osječko-baranjske županije osnovano je 82 poduzetničke zone od kojih je 30-ak aktivno i s izgrađenom komunalnom infrastrukturom. Kako bi se dobio neposredan uvid u stanje, rad, potrebe i planove poduzetnika i poduzetničkih zona. U petak (29. svibnja 2019. godine) Upravni odjel za gospodarstvo organizirao je obilazak poduzetničkih zona u svih sedam gradova na području Osječko-baranjske županije te u svakoj poduzetničkoj zoni posjetu jednom gospodarskom subjektu.

Danas je ujedno promoviran Katalog poduzetničkih zona Osječko-baranjske županije. S ciljem kvalitetnije promocije više razine informiranosti o poslovanju u poduzetničkim zonama, Osječko-baranjska županija je krajem 2018. godine izradila novi Katalog poduzetničkih zonama, koji sadržava osnovne podatke o svim infrastrukturno opremljenim zonama na području Županije, među kojima valja istaknuti one o površini slobodnih parcela, cijeni zemljišta i komunalnog doprinosa te posebne pogodnosti za investitore.

– U novom izdanju Kataloga zastupljene su poduzetničke zone u našim gradovima koje su opremljene komunalnom infrastrukturom, aktivne i spremne primiti investitore. Naime, poduzetničke zone su temelj gospodarstva, poduzetništva i obrtništva, zbog čega ih i imamo u tolikom broju, a želja općina, gradova i svih nas je da se popune i rade. Trenutno imamo dovoljno zona na području županije, ali treba ih popuniti s investitorima, investitorima kao što je Anto Nevistić i tvrtka Inspecto. Tada ovakve zone dobivaju puni smisao – rekao ježupan Ivan Anušić na početku obilaska, odnosno prilikom posjete Eko – industrijskoj zoni Nemetin i tvrtki Inspecto d.o.o. koja tu djeluje.

Nakon Osijeka, tijekom dana predviđeni su posjeti Industrijskoj zoni Đakovo i tvrtki Ancona Grupa d.o.o., Industrijskoj zoni Našice i tvrtki Pro-lim d.o.o., Industrijskoj zoni Janjevci i tvrtki Fungus Panonia d.o.o., Poduzetničkoj zoni u Valpovu i tvrtki Briketstroj d.o.o., Gospodarskoj zoni Sjever u Belišću i tvrtki Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. te Poslovnoj zoni Beli Manastir – Zapad i tvrtki Tehno filter d.o.o..

– Osječko-baranjska županija nastoji kroz svoja sredstva, kao i sredstva resornih ministarstva omogućiti gradovima i općinama opremanje zona kako bi one postale jezgre gospodarskog rasta i razvoja te generator novih radnih mjesta. Nakon nekoliko godina krize ponovno imamo pozitivan trend aktiviranja zona, povećanja broja poduzetnika i ulaganja. Između ostalih mjera i aktivnosti, Županija je u suradnji s HABOR-om pokrenula i projekt kreditiranja u kome su kamate nula posto, što je važno za poduzetnike jer su njihova ulaganja u zonu vrlo velika. Pozitivno je nadalje da se u sklopu zona počinju osnivati poduzetnički inkubatori, akceleratori i tehnološki parkovi koji su važni upravo za male poduzetnike koji tek kreću u posao kako na početku poslovanja ne bi imali velike ulaganja u prostore – istaknula je Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ.