Obilježen Dan Grada Osijeka i otvoreno Adventiranje

Dan Grada Osijeka obilježen je jučer nizom prigodnih događanja, a središnji dio proslave bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka, održana u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Uz vijećnike i čelnike gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, sjednici su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrice Nataša Tranišak i Nina Obuljen Koržinek, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i drugi uzvanici.

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je Gradsko vijeće prije nekoliko dana usvojilo najveći proračun u povijesti grada (1,08 milijardi kuna) koji će omogućiti nastavak gospodarskog rasta i razvoja, jačanje sustava predškolskog i školskog obrazovanja, održavanje komunalne infrastrukture i skrb za najranjivije skupine društva. Pri tomu je naglasio kako je kvalitetno povlačenje sredstava iz nacionalnih i europskih izvora prioritet za realizaciju gradskih projekata, a Grad će osim sredstava iz ITU mehanizma koristiti i sredstva Nacionalnog plana otpornosti i oporavka namijenjenih revitalizaciji gospodarskih aktivnosti nakon tzv. korona krize. Svim sugrađanima čestitao je Dan Grada te najavio početak „Adventiranja“.

– Uvjeren sam da će ovaj jedinstven i modularan oblik adventskog sajma biti rado prihvaćen ne samo od naših sugrađana već i od turista koji će doći upoznati našu gastronomsku ponudu, kao i srdačnost slavonskih ugostitelja – poručio je Radić.

Čestitkama se pridružio župan Ivan Anušić. – Izuzetno sam zadovoljan jer je na svakom koraku vidljivo koliko je Osijek prodisao punim plućima, a svi mi smo složni oko zajedničkog cilja, jače i snažnije Slavonije. Zajedno s premijerom i gradonačelnikom ustrajat ćemo u ostvarenju naših ideja i vizija koje će doprinijeti daljnjem napretku – rekao je Anušić te pozvao građane iz drugih krajeva Hrvatske da dođu vidjeti najljepši Advent u zemlji.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio je da će kroz politiku koja je počela prije pet godina Vlada nastaviti snažnu podršku Slavoniji, Baranji i Srijemu. – Osjetili smo da je trenutak da Osijeku i Slavoniji pružimo snažnu ruku potpore s nacionalne razine i nakon pet godina te politike naziru se rezultati. Vidljivo je da je ta politika bila ispravna i korisna za građane u svim slavonskim županijama, posebice u Osječko-baranjskom županiji, koja je motor modernog razvoja cijele Slavonije – kazao je premijer Plenković te naglasio investicije koje se ostvaruju potporama iz vladinih resora i povlačenjem europskih sredstava, poput izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, dovršetka 5C koridora, ulaganja u Zračnu luku Osijek i riječnu luku za rasute terete.

– Grad Osijek je predivan grad prepun parkova i izuzetne arhitekture, a siguran sam da će u vremenu pred nama brojni Osječani i njihovi gosti uživati u pripremljenoj ponudi. Ovo je grad kulture, akademski grad i grad koji privlači mnoge mlade, koji će se nastaviti razvijati i bilježiti napredak u svim segmentima – poručio je.

– Kao Vlada smo 2016. godine najavili Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a smatram da je vidljivo koliki je fokus svih resora na grad Osijek te da je razlika od te godine i danas ogromna. Upravo ta sinergija lokalne i nacionalne vlasti dodatno će doprinijeti razvoju grada, a uz to je vidljivo da gradonačelnik Radić u odnosu na druge gradonačelnike velikih gradova odlično stoji i ima povjerenje građana. Mi ćemo mu pomoći da to povjerenje, dobiveno u svibnju, opravda i za tri i pol godine – rekao je. 

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su i najviša gradska priznanja. Tako je Zlatna plaketa „Grb grada Osijeka za životno djelo“ za izniman doprinos u izgradnji moderne i demokratske države Hrvatske dodijeljena bivšem gradonačelniku Ivanu Vrkiću, dok je Zlatna plaketa „Grb grada Osijeka“ za izniman doprinos u području kulture i kazališnoj umjetnosti uručena glumici i nacionalnoj dramskoj prvakinji osječkog HNK-a Sandri Lončarić. Pečat Grada Osijeka dobili su Specijalna jedinica policije Osijek Policijske uprave osječko-baranjske, VIS „Dinamiti“ i softverska tvrtka Mono d.o.o..

Nakon svečane sjednice gradonačelnik Radić, premijer Plenković, župan Anušić i drugi uzvanici uputili su se na Trg Ante Starčevića gdje je povodom Dana Grada otvoren Kaleidoskop, festivala svjetla. Potom su se Božićnim tramvajem odvezli do Parka Kralja Tomislava gdje je u drvoredu kestena svečano upaljena blagdanska rasvjeta.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća premijer Andrej Plenković se u sjedištu županijske uprave sastao sa županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Ivanom Radićem.