Obilježen Dan ružičastih majica

U nekoliko mjesta u Baranji danas je obilježen Dan ružičastih majica, odnosno Dan prevencije vršnjačkog nasilja, koji se svake godine obilježava posljednje srijede u veljači. U organizaciji Županijskog savjeta mladih Osječko-baranjske županije provedene su radionice u raznim školama diljem Slavonije i Baranje, sve u suradnji s Odjelom za prevenciju Policije uprave osječko-baranjske.

Radionice o prevenciji nasilja i podjela ružičastih majica održane su u OŠ Kneževi Vinogradi, OŠ Šećerana, područnoj osnovnoj školi Baranjsko Petrovo Selo, područnoj osnovnoj školi Vukojevci te za kraj u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir. Glavna tema radionica je vršnjačko nasilje, kako ga spriječiti, kome i kako ga prijaviti te kako nije sve bezazlena šala.

,,Smatramo da su mladi vitalni dio našeg društva te da na ovaj način dajemo svoj minimalni doprinos boljitku njihovog života.” – naglasio je predsjednik Županijskog savjeta mladih Marko Kapular

,,Mi smo na ovakav način upravo kroz suradnju s različitim udrugama, predstavnicima civilnoga društva uspjeli direktno doći do mladih, senzibilizirati ih i postaviti zapravo jednu vidljivu platformu po pitanju prevencije vršnjačkog nasilja.” – komentirao je Ivan Pakšić, voditelj Odjela prevencije PU osječko-baranjske.

Nakon samih radionica u Gradskom kazalištu Beli Manastir održana je autorska predstava ”Želim život bez nasilja” kroz koju su tri mlade glumice i jedan glumaca prikazali kako može izgledati vršnjačko nasilje i do čega može dovesti. Gradsko kazalište Beli Manastir već petu godinu surađuje u provedi ovog projekta u suradnji s Odjelom za prevenciju PU osječko-baranjske kroz koji su ostvarili do sada četiri kazališne predstave iz preventivnih programa, od sigurnosti u prometu za najmlađe, do trgovine ljudima, govora mržnje, vršnjačkog nasilja, zaokruženo s temom nasilja nad ženama i djecom.

,,Predstava je specifična po tome što je autorska predstava, nije nigdje kupljen ili ustupljen tekst već su sami glumci dramskog studija za djecu i mlade pri Gradskom kazalištu napisali, apsolutno su sva autorska prava naša, od izbora glazbe, režije teksta, što je jako pohvalno i lijepo danas u ovim vremenima da mladi sami žele poslati poruku i dodati svoj doprinos u zaustavljanju vršnjačkog nasilja.” – komentirala je Danijela Taslidžić Herman iz Gradskog kazališta Beli Manastir.