Obilježen školski medni dan

Školski medni dan obilježen je 7. prosinca 2022. godine u svim osnovnim školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.

Školski medni dan provodi se organizacijom edukativnih i degustacijskih radionica za učenika prvih razreda osnovnih škola kako bi ih se upoznalo s ulogom i važnosti pčela u ekosustavu, kao i uloge i važnosti meda u svakodnevnoj prehrani. I ove godine u provedbi Programa sudjeluju 52 osnovne škole za 1.432 učenika prvih razreda.

U Osnovnoj školi Ernestinovo školski je medni dan obilježen na poseban način. Učenici su sudjelovali na radionici na kojoj su na zanimljiv i interaktivan način učili o načinu života pčela, vrstama pčela, važnosti pčela, pčelinjim proizvodima i važnosti meda u prehrani. Vidjeli su kako su nekada izgledale košnice, a kako košnice izgledaju danas. Također su vidjeli kako izgleda saće i isprobali pčelarsko odijelo. Nakon radionice uslijedila je degustacija i podjela meda i edukativnih materijala učenicima.

Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu provodi Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju u prvim razredima osnovnih škola na području cijele Republike Hrvatske, i to 7. prosinca 2022. godine, kada je ujedno Dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Program se provodi radi promocije meda lokalnih proizvođača koji se pakira u nacionalnu staklenku, povećanja unosa meda u prehrani djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Med, prihvatljiv u okviru Programa, je gotov proizvod proizveden u objektima za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda upisanim u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, zapakiran u nacionalnu staklenku volumena 370 ml, označen u skladu s propisima koji se odnose na med i nosi zaštićeni znak Med hrvatskih pčelinjaka.