Objavljeno kada će definitivno biti ukinuto pomicanje sata dva puta godišnje

foto:pixabay

Zastupnici Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta usvojili su danas zakonodavno mišljenje o prijedlogu direktive za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji. Umjesto trenutnog prijedloga Komisije kojim se traži od država članica da posljednje zajedničko pomicanje sata bude 31. ožujka ove godine, amandmanom zastupnika Davora Škrleca predlaže se odgoda za 31. ožujka 2020. godine. 

“Zbog niza potencijalnih problema dužim bi se vremenom provedbe trebali smanjiti rizici. Direktiva bi se trebala primjenjivati od 1. travnja 2020. pa bi posljednje razdoblje ljetnog računanja vremena koje podliježe pravilima iz Direktive 2000/84/EZ trebalo u svakoj državi članici započeti 31. ožujka 2020.

Ključno je da se, u kontekstu postupka suodlučivanja za ovu Direktivu, pregovori oko ukidanja pomicanja sata zaključe nakon što države članice postignu dogovor o mehanizmu za koordinaciju. Država članica koja predsjedava Vijećem EU-a igrat će vodeću ulogu u uspostavi koordinacijskog mehanizma. Ovaj mehanizam trebao bi uzeti u obzir tri postojeće vremenske zone u Europskoj uniji i činjenicu da države članice same odlučuju o svojoj vremenskoj zoni. Susjedne države članice trebale bi voditi računa da vremenska razlika među njima ne prelazi sat vremena.

Važno je izbjeći potencijalne komplikacije koje bi mogle nastati kada države članice budu implementirale ovu Direktivu. Zato je važno dati im dovoljno vremena i osigurati harmoniziran i dobro usklađen pristup.”

Omogući obavijesti i budi uvijek u tijeku s najnovijim vijestima Prihvaćam Ne, hvala