Obnovljen Učenički dom Hrvatskog radiše u Osijeku

Učenički dom Hrvatskog radiše Osijek smješten je u Zagrebačkoj ulici u Osijeku, i to u zgradi izgrađenoj 1930. godine, zaštićenoj kao pojedinačno kulturno dobro i upisanoj u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. U Domu je smješteno 136 učenika srednjih škola, a tijekom ljetnih mjeseci ove godine na zgradi je obnovljena fasada i zamijenjena vanjska stolarija.

Povodom završetka obnove zgrade, Učenički dom Hrvatskog radiše danas posjetio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije koja je osnivač Doma.

– Mnogi učenici iz drugih naselja Osječko-baranjske županije, a i šire, dolaze na školovanje u Osijek, pa je između ostalog potrebno osigurati i učeničke domove s kvalitetnim uvjetima za život i rad u tim ustanovama. U obnovu Učeničkog doma Hrvatskog radiše uloženo je 1,3 milijuna kuna, a ovom investicijom osigurana je još bolja kvaliteta smještaja učenika – rekao je župan Ivan Anušić prilikom obilaska Doma.

Podsjetio je da Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po energetskoj obnovi objekata javne namjene, od škola i domova preko objekta zdravstvene namjene do domova za starije i nemoćne osobe, i to korištenjem sredstva iz fondova Europske, a naravno taj proces se nastavlja i nadalje.

– Učenički dom Hrvatskog radiše unutrašnjom površinom od 2.584 m² i pripadajućim dvorištem od 875 m² zadovoljava potrebe smještanja 136 učenika, odnosno 95 dječaka i 41 djevojčice. Sretni smo što imamo izvrsne učenike, s prosječnom ocjenom nešto iznad 4, a koji imaju jako malo izostanaka i odgojnih mjera. Zaposlenici nisu odgojitelji nego profesori nekog predmetnog područja, a imamo izrazitu ljubav prema ovom zanimanju, želju i volju da ta djeca bezbolno prođu svoje odrastanje, uspješno završe školu i potom odu dalje na studij ili u radni odnos – kazala je Nataša Šimić, ravnateljica Doma.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Miranda Glavaš-Kul naglasila je kako na području Osječko-baranjske županije postoje dva samostalna srednjoškolska doma (u Osijeku u Radićevoj i Zagrebačkoj ulici) te dva u sastavu srednjih škola (Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ i Ugostiteljsko-turističke škole Osijek). U tijeku je obnova i doma Ugostiteljsko-turističke škole.