Obrtništvo je važan segment županijskog gospodarstva

foto:obž


U sjedištu Obrtničke komore Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je proširena sjednica Predsjedništva Hrvatske obrtničke komore. Središnja tema sastanka bila je „Stanje i problematika obrtništva u Osječko-baranjskoj županiji“, pa su uz nazočne obrtnike u raspravi sudjelovali zamjenik župana Goran Ivanović, predstavnici gradova s područja županije te Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

– Obrtnici su važan segment gospodarstva Osječko-baranjske županije. Uostalom u prosincu 2019. godine na području naše županije bilo je 4.542 aktivnih obrta, što je 436 više u odnosu godinu dana ranije. Osječko-baranjska županija pak kroz svoje projekte poticanja i razvoja poduzetništva, čija je ukupna vrijednost ove godine 8,3 milijuna kuna, prati i obrtništvo, osobito njihove nastupe na sajmovima, edukacijama i radionicama – kazao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Darko Knežević rekao je da obrtništvo u Osječko-baranjskoj županiji bilježi rast od 10,9 posto, pa je nakon dužeg vremena iznad nacionalnog prosjeka koji iznosi 8,6 posto.

Obrti i obrtnici su jedna od skupina korisnika u okviru projekata koje Županija provodi s ciljem poticanja poduzetništva. Sufinanciranjem kamate za poduzetničke kredite obrtnika, Županija omogućava ishođenje financijskih sredstava po povoljnijim uvjetima, sufinanciranjem nastupa na sajmovima obrtnicima se pomaže u pronalaženju novih tržišta, a svim ostalim aktivnostima, financijskim i logističkim, Županija nastoji pomoći razvoj obrtništva i opstanak obrta. Stručnim usavršavanjem obrtnika nastoji se pružiti obrtnicima odgovor na mnogobrojna pitanja vezana uz specifičnosti obrtništva, kao i znanja potrebna za unapređenje i razvoj obrtničke djelatnosti. U suradnji s HOK i županijskom Obrtničkom komorom, Osječko-baranjske županije sudjeluje na različitim tribinama i okruglim stolovima na kojima se obrtnicima prezentiraju projekti poticanja poduzetništva te im se na taj način omogućuje bolja informiranost, kao i mogućnost korištenja bespovratnih sredstava i potpora. Županija sufinancira aktivnosti obrtnika pri organiziranju sajmova i drugih aktivnosti.