OBŽ: Rebalans proračuna donosi povećanje za 2,37 milijuna kuna

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine jučer (28. studenoga 2019. godine) održana je 25. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Većinom glasova vijećnici su usvojili rebalans Proračuna Osječko-baranjske županije za ovu godinu te projekcije za naredne dvije godine. Današnja sjednica prva je na kojoj su vijećnici pratili njen tijek na tabletima, bez na papiru tiskanog dnevnog reda i obrazloženja točaka.

Na početku sjednice vijećnici su postavljali pitanja županu. Tako je dr. sc. Nedeljko Bosanac ponovno izrazio nezadovoljstvo ukupnim stanjem u Gradu Osijeku, kao i odgovorima rektora Sveučilišta J.J. Strossmayera dr. sc. Vlade Guberca na njegova vijećnička pitanja te ponudio političku suradnju županu u aktivnostima na pokretanje razvoja Osijeka.

– Županija surađuje sa svim jedinicama lokalne samouprave, podupiremo sve njihove projekte tako da ih financiramo u cijelosti, sufinanciramo ili iniciramo projekte kroz ministarstva i fondove, pa se i suradnja vrednuje ponajviše na temelju realiziranih projekata. Suradnja s Gradom Osijekom može i mora biti bolja, a pri tomu Grad mora biti prodorniji i jasniji jer predugo razgovaramo, a premalo se realizira. Neovisno o jedinicama lokalne samouprave Županija realizira određene projekte izravno s ministarstvima, kao što su KBC Osijek, Gospodarski centar, Koridor 5c i drugi. Problem, za koji trebaju znati i građani, je što Grad Osijek već dvije godine nije raspisao javnu nabavu za obnovu tramvajske infrastrukture, a to je preduvjet za nabavu novih tramvaja. Kako je riječ o europskim projektima, odobrenim od ministarstava i koji se realiziraju kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, bojim se da ćemo doći u problem jer se dvije godine nije raspisalo natječaj. Ne znam zbog čega to nije učinjeno, no ako se propustiti određene rokove neće se moći realizirati pojedine projekte. A ovaj projekt je vrijedan 360 milijuna kuna i tu moramo energičnije reagirati. Da se to napravilo prije dvije godine već bi imali obnovljenu tramvajsku infrastrukturu i mogli bi raditi nove projekte, a ovako smo na početnom – rekao je župan Anušić te dodao da ni ministru Olegu Butkoviću nije poznato zašto Grad Osijek kasni u tom projektu.

Vijećnici su većinom glasova podržali rebalans županijskog proračuna za 2019. godinu, odnosno njegovo povećanje za 2,37 milijuna kuna, pa umjesto 951,56 milijuna kuna sada iznosi 953,91 milijun kuna. Pojašnjenje izmjena i dopuna dala je pročelnica Upravnog odjela za javne financija Snježana Raguž.

Vijećnica Gordana Stjepanović zatražila je pisani odgovor na pitanje o ugradnji dizala i broju parkirališta Doma zdravlja Đakovo, što će i dobiti. Na pitanja vijećnika Marka Bogatića župan je odgovorio da ambulanta za fizikalnu terapiju u Belom Manastiru počinje raditi 2. prosinca te da Osječko-baranjska županije nije zadužena, a predstoji zaduženje za sufinanciranje projekata energetske obnove, za što je prijedlog odluke dostavljen vijećnicima.