Od 01. siječnja krenule nove mjere HZZ-a za samozapošljavanje

FOTO:HZZ

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti nezaposlenoj osobi za pokrivanje troškova za osnivanje i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta u sljedećim organizacijskim oblicima – obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova.

Cilj mjere: Financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao.
Ciljane skupine: Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba koju vodi Zavod.
Trajanje mjere: 24 mjeseca

Iznos potpore male vrijednosti za samozapošljavanje određuje se prema budućoj registriranoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD).

 • POTPORA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE može se dodijeliti za tri skupine korisnika:
  • Skupina – do 15.000 EUR
  • Skupina – do 10.000 EUR
  • Skupina – do 7.000 EUR
 • POTPORA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE – ZELENO/DIGITALNO

Iznos potpore određuje se prema budućoj registriranoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu NKD-om i potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti za tri skupine korisnika:

 1. Skupina – do 20.000 EUR
 2. Skupina – do 15.000 EUR
 3. Skupina – do 10.000 EUR

Navedeni iznosi obje potpore predstavljaju najveći mogući iznos potpore koji se može dodijeliti sukladno registriranim djelatnostima, dok će se konačna visina dodijeljene potpore za samozapošljavanje odrediti temeljem procjene opravdanosti početnog ulaganja sukladno iskazanim potrebama u dostavljenom poslovnom planu i troškovniku, koji je sastavni dio poslovnog plana.

Trajanje javnog poziva: Zahtjevi za dodjelu potpore zaprimaju se najkasnije do 30.09. 2024. godine, odnosno do utroška osiguranih sredstava.