Od iduće godine miješani komunalni otpad odvozit će se svaka dva tjedna

Baranjska čistoća d.o.o. kao jedina komunalna tvrtka na području Baranje bavi se prikupljanjem komunalnog otpada za sva kućanstva, a zbog novog zakona koji iduće godine stupa na snagu upravo u gospodarenju otpadom doći će do promjena.

Naime, od iduće godine dolazi do reduciranja odvoza miješanog komunalnog otpada na svaka dva tjedna, dok je do sada odvoz bio organiziran svaki tjedan.

Razlozi tome su mnogobrojni, a opet i uzročno posljedični. Upravo je to objasnio direktor Damir Paulić.

Još 2017. godine donesena je odredba koja propisuje smanjenje količine otpada na gradskim deponijama od 50 posto. Kako bi se do toga došlo potrebno je na drugačiji način zbrinjavati otpad što sve počinje u kućanstvima. Ta odredba dodatno se pooštrava novim zakonom. Ukoliko se količina otpada na deponijama ne smanji penale plaćaju jedinice lokalne samouprave iz proračuna, koji opet naposljetku ”pune” građani.

Direktor Paulić otkriva kako na deponiji Baranjske čistoće u Belom Manastiru 40-postotnu ukupnu količinu miješanog otpada čini zeleni odnosno bio otpad. Upravo zbog toga ova gradska tvrtka prošle je godine krenula u projekte odvajanja biootpada, kao što se u kućanstvima odvajaju i plastika, papir, metal i staklo.

Na taj način, ukoliko se izdvoji 40 posto biootpada za toliko se smanjuje i ukupna količina otpada na odlagalištu te se dolazi bliže propisanom smanjenju.

I to smanjenje opet kreće od građana koji polako, ali sigurno, dobivaju i šestu kantu za odvajanje otpada, onu za biootpad.

Bitno je naglasiti kako djelatnici komunalnih tvrtki nisu u mogućnosti svaku kantu pokupljenog smeća pregledati i razvrstati otpad i upravo zbog toga to moraju činiti građani sa svojim smećem kako bi ga na odlagalištu dalje moli selektirati i pravilno odlagati bilo na deponiju, sortirnicu, obradu ili kompostanu gdje će završavati sav prikupljeni biootpad i sam od sebe se razgraditi.

,,Kroz ovu aktivnost odvojenog prikupljanja biootpada na kućnom pragu očekujemo višestruku korist. Omogućit ćemo građanima odvajanje otpada uz besplatan odvoz, ali i ono najvažnije da ćemo dobiti prvi puta parametre smanjenja ukupne količine otpada na deponiji sukladno propisu koji navodi da se mora postići pedesetpostotno smanjenje”, rekao je Paulić.

Paulić podsjeća kako svi korisnici Baranjske čistoće imaju već mjesecima mogućnosti odvajanja zelenog otpada (trava, lišće, otpad iz vrta…) putem vreća koje besplatno mogu u neograničenim količinama preuzeti u njihovim prostorijama.

Osim vreća za sve više građana dostupne su i posebne, smeđe, kante koje dijele sukladno dinamici nabavke.

Na osnovu odluke o smanjenju odvoza miješanog komunalnog otpada na dva puta mjesečno, Paulić dodaje kako je to racionalni potez jer je miješanog komunalnog otpada sve manje obzirom na sve veću mogućnost razvrstavanja. Također, dodaje kako se razmišlja i o uvođenju češćeg odvoza plastike, papira, stakla i metala.