Od iduće školske godine svi prvašići morat će vaditi nalaz kolesterola u krvi

foto: Cavna

Od iduće godine pri upisu u prvi razred osnovne škole na sistematskom pregledu mjerit će se kolesterol u krvi. Hrvatska će biti među prvim zemljama s takvim probirom, koji razotkriva povišeni nasljedni kolesterol i kardiovaskularni rizik za djecu i njihove najbliže. Odraslima ozbiljno prijeti i hipertenzija koju nazivaju tihim ubojicom. Prevencija je ključna jer su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. – piše HRT.

– Ne samo da ćemo time spasiti dijete koje nosi porodičnu hiperlipoproteinemiju, a toga nije svjesno, nego ćemo spasiti njega i njegove roditelje ili braću jer ćemo s početi učinkovitim terapijama, rekao je Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Roditelji će surađivati.

– Svakako podržavamo prevenciju u najranijoj dobi kod djece, rekao je tata Hrvoje.

– Mislim da je to jedna dobra inicijativa s obzirom da, koliko sam ja upućen, smo jedna od pretilijih nacija u EU, dodao je tata Jakov.

U Hrvatskoj nasljedni povišeni kolesterol ima oko dvadeset tisuća ljudi, a prepoznato ih je samo jedan posto.

– Problem je kod porodične hiperkolesterolemije jer zapravo ljudi u srednjoj životnoj dobi, 30, 40, 45 godina dobiju kardiovaskularne akcidente bio to infarkt srca, moždani udar ili nešto slično, rekla je Verica Kralj, Odjel za srčano-žilne bolesti HZJZ.

Jačanje preventivnih programa dio je zdravstvene reforme.

– Reforma zdravstva donosi veliki zaokret prema prevenciji i ranom otkrivanju bolesti i novim nacionalnim programima. Implementacija upravo ovog probira je dokaz u kojem smjeru idemo, rekla je Ivana Portolan Pajić, ministarstvo zdravstva.

Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrtnosti, a hipertenziju ima svaka druga odrasla osoba.

– 45, 47 posto odrasle populacije u Hrvatskoj ima hipertenziju, znači to je preko milijun i tristo tisuća ljudi. Možemo pomoći, dakle povećati tjelesnu aktivnost, smanjiti unos kuhinjske soli, paziti na tjelesnu težinu, tjelesnu masu, ne pušiti i voditi brigu o svom zdravlju ukupno, rekao je Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju.

Poruka je: mislimo glavom – birajmo srce.