Od idućeg tjedna novi Pravilnik: Liječnici će u nekim slučajevima vozače moći prijaviti policiji

foto: Pixabay

Od idućeg tjedna na snazi je novi Pravilnik kojim se liječnici obvezuju prijaviti policiji svako zdravstveno stanje svog pacijenta zbog kojeg ne bi trebao sjesti za volan dulje od šest mjeseci.

Ako je riječ o dijagnozi rizičnoj za sigurnost prometa, a procjena je da će trajati manje od šest mjeseci, ide upozorenje koje će biti upisano u medicinsku dokumentaciju. Takva stanja su, primjerice, išijas i kostobolja, ali i privremeni akutni stres a radi se o dijagnozama koje se liječe blažim sredstvima za smirenje, doznaje RTL Danas.

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić navodi kako u svim slučajevima oboljenja koja će trajati kraće od šest mjeseci, vozači više neće morati biti prijavljeni MUP-u putem centralnog informatičkog sustava niti će morati ići na pregled u službu medicine rada.

“Upozorenje o tome da nije uputno kroz određeno vrijeme voziti reći će im njihov liječnik obiteljske medicine ili bolnički liječnik koji ih je pregledao i to će upozorenje biti evidentirano zdravstveni karton pacijenta”, rekla je Nataša Ban Toskić.

Stanja koja će unositi u karton se odnose na tegobe s kojima pacijenti dolaze, pojasnila je. To su, primjerice, jake glavobolje i sva druga stanja koja ometaju koncentraciju u vožnji, kao povišena temperatura, ali i stanja nakon malih operacija u lokalnoj anesteziji, potom išijas.

MUP-u će morati prijaviti sva ona stanja za koja je već na početku predvidivo da će trajati duže od šest mjeseci – novodijagnosticiranu epilepsiju, multiplu sklerozu, nakon moždanih udara, navodi Ban Toskić za RTL Danas.

Dodaje kako je time svejedno narušen povjerljivi odnos između liječnika i pacijenata.

“Ja apeliram na naše pacijente vozače da se ne ljute na nas. Konflikata će sigurno biti, ali svi snosimo odgovornost za sigurnost cestovnog prometa i moramo biti svjesni da bez toga ništa ne može funkcionirati dobro”, poručila je.