Od ponedjeljka na HTV 3 kreće emisija nastavnog programa na daljinu “Škola na Trećem”

foto:pixabay

Prema odluci Vlade, Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja od ponedjeljka, 16. ožujka, sudjeluje u provedbi nastave na daljinu. U 8 sati na našem Trećem programu počinje “Škola na trećem”. Nastava za učenike nižih razreda izvodit će se u virtualnoj učionici. Bili smo na probi te doznali kako teku pripreme.

Škola na trećem, na Trećem programu HTV-a, kurikuli svih predmeta pravi, prate nastavni proces, učiteljice s dugogodišnjim stažem, ali u virtualnoj učionici, s učenicima ispred televizora. Nova situacija, koja je nastala zbog pandemije izazvane koronavirusom. Bili smo na probi za njihovu novu ulogu u kojoj se do sada nisu našle.

– Spremne smo, ovdje je to okružje, učionica, tu su svi spremni scenariji, osmislili smo zanimljive nastavne aktivnosti za 1,2,3,4 i upravo s kolegicom se dogovaram što ću ja raditi u 1 razredu, a ona u drugom, objašnjava Sanja Polak, učiteljica razredne nastave, OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb.

Iskusne, ove  zamjenske učiteljice svaki će dan učenicima nižih razreda, za sada samo onima u Istri, gdje škole vrata zatvaruju od sutra do daljnjega, držati nastavu.

– Treći program HTV-a će se u potpunosti prilagoditi  potrebama školstva  to znači da ćemo svaki dan od 8 do 7 navečer emitirati školsko gradivo, kaže Vlatka Kolarević, urednica HTV-a 3, HRT.

– Nama je najvažnije da djeca budu zadovoljna, da održimo taj kontinuitet u radu i da ispunimo vrijeme koje će provesti kod kuće, ističe Đurđa Trupinić, učiteljica razredne nastave, OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška.

A to je vrijeme nastava na daljinu s velikim i malim odmorima popunjenima edukativnim sadržajima.

– Ja sam učiteljica, ali ja neću biti ispred kamere nego ću koordinirati timom učitelja koji izrađuju materijale i koji su potpora učiteljima ispred kamere, kaže Marina Resinec Sečen, učiteljica razredne nastave, OŠ Klinča Sela, Klinča Sela.

Ministarstvo znanosti kaže da je sadržajno za učenike sve spremno.

– Komunikacija s HRT-om nije započela danas. Mi smo to u tajnosti pripremali već neko vrijeme tako da smo bili spremni na sve, ističe Marko Košićek, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

– Virtualna učionica, a ovo su rekviziti? To su rekviziti iz škole, sve ostalo virtualno, ali ono što smo godinama naučili i radili od pjevanja, likovnog pokušat ćemo prenijeti preko ekrana, rekla je Tatjana Orešković, učiteljica razredne nastave, OŠ Frana Galovića, Zagreb.

I hoće, uspjet će zainteresirati učenike kao da su s njima u razredu. A ako je netko zabrinut time kako će na daljinu dobiti povratnu informacijuo tome što su i koliko učenici naučili, učiteljice poručuju: roditelji, ne brinite se!