Odlazak u noćne klubove uz negativan test, cijepljenje ili prebolijevanje

foto: pixabay

Kada je pak riječ o turističkoj sezoni, Davor Božinović je prilikom posjeta Glini ustvrdio kako će njezin uspjeh ovisiti o našoj odgovornosti u pridržavanju svih donesenih epidemioloških mjera.

S tim u vezi, podsjetio je i na porast broja novozaraženih na području Zadra nakon sportskoga slavlja i na dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Ipak, kao razlog za optimizam Božinović je istaknuo činjenicu da Zadar ima jako dobru i sposobnu epidemiološku službu zbog koje neće “eksplodirati” broj novozaraženih, već će početi padati.

Ali, upozorio je, to nam je istodobno i pouka da se ponašamo drukčije, s obzirom na to da smo turistička zemlja i da dobrim dijelom ovisimo o turizmu i dolasku stranih gostiju. Spomenuo je da nam, i po prošlogodišnjim podatcima, najviše turista dolazi iz Njemačke koja pak ima jasne kriterije kada je riječ o broju novooboljelih u nekim područjima Europe s jasnom porukom svojim građanima da ne putuju u ona području koja nisu u “zelenom” području.

Novinari su ga pitali i hoće li ove turističke sezone biti zatvoreni noćni klubovi s kojima je prošle godine bio povezan broj novozaražnih.

“Moći će raditi noćni klubovi na otvorenom pod uvjetom da njihovi gosti ispunjavaju jedan od tri uvjeta – da su ili cijepljeni ili testirani u posljednjih 48 sata brzim antigenskim testom ili u posljednja 72 sata PCR testom ili da su preboljeli covid-19.”, rekao je ministar.

Ponovio je kako je potvrđeno da su unutarnji prostori noćnih klubova itekako pogodni za širenje virusa, ali i da se, ako situacija bude povoljna i ako bude visoki postotak cijepljenih, u nekoj kasnijoj fazi može razmišljati i o njihovu otvaranju.

Na pitanje o dvostrukim kriterijima – kažnjavanju mladenaca u Metkoviću, ali ne i za party u Splitu koji traje deset dana, Božinović je novinare podsjetio kako je je prethodno već rekao da bi ta pitanja trebali postaviti lokalnim stožerima.