Odobreno 24 milijuna kuna za programe dramske i plesne umjetnosti u 2021.

Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. iz područja dramske i plesne umjetnosti, a odobrena su 462 programa u iznosu od gotovo 24 milijuna kuna.

Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu obuhvaća područja dramske i plesne umjetnosti (profesionalna kazališna djelatnost, kazališni i plesni amaterizam, suvremeni ples i pokret).

Podržani su programi festivala raznih programskih koncepcija, gostovanja javnih i privatnih kazališta, programi lokalne organizacije kazališnih gostovanja, redovni programi nacionalnih kazališta, programi strukovnih udruga i drugi kazališni programi, a osobita pozornost dana je pripremi predstava javnih kazališta i privatnih kazališta.

Nakon objavljenih rezultata za programe profesionalne kazališne djelatnosti za koje je izdvojen iznos od 20.336.100,00 kn, kao i programe kazališnog i plesnog amaterizma u iznosu od 951.500,00 kn, objavljeni su i rezultati za programe suvremenog plesa i pokreta te je odobren iznos od 2.675.370,00 kn za 101 program.

Kriteriji vrednovanja programa prilagođeni su okolnostima pandemije i epidemiološkim mjerama. Odobrenim sredstvima želi se omogućiti rad na novim projektima, kao i distribucija repertoara kroz financiranje repriznih izvedbi i gostovanja.