Odobreno još 2 milijuna kuna županijskih potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj

Zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je jučer, 19. prosinca 2019. godine, ugovore o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju sa 164 korisnika potpora s područja Osječko-baranjske županije. Vrijednost tih potpora iznosi 1.995.667,00 kuna, što je raspoređeno za 102 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, 11 obrta, tri trgovačka društva, jednu zadrugu, 15 udruga, dva fakulteta i devet jedinica lokalne samouprave. Kako je na temelju javnih poziva već ranije za 185 korisnika isplaćeno 2.574.620,00 kuna, Osječko-baranjska županija je ukupan iznos isplaćenih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju tijekom ove godine povećala na čak 4.570.287,00 kuna, odnosno za 349 korisnika.

Intenzitet potpora je različit i kreće se od 50 % do 100 %, visina potpora je do 70.000,00 kuna i ovisi o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva (mladi poljoprivrednici imaju do 50 % veće iznose potpora), broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 % prihvatljivih troškova.

– Većina danas potpisanih potpora odnose se na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ukupno njih 102, no ovim mjerama želimo podupirati ne samo male OPG-ove već i veće sustave, znanost i sve što ide uz to jer poljoprivreda je i treba biti dio gospodarstva koje će nositi veću ulogu u pokretanju i poticanju ukupnog gospodarstva. Župan Ivan Anušić ima jasnu viziju tog razvoja, a sredstva koja se odvajaju i koja će biti nastavljena i idućih godina, bit su te priče. Vjerujem da će ova sredstva njihovi korisnici upotrijebiti ili su već upotrijebili za projekte koji su njima važni za poboljšanje strukture njihove proizvodnje, rada i sve što ide uz to. Čestitam svima koji sudjeluju i dio su ovog projekta – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović te dodao kako ga posebno raduje što će pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu u ime Osječko-baranjske županije sutra u Svetom Martinu na Muri potpisati ugovor u vrijednosti 50 milijuna kuna za nastavak izgradnje sustava navodnjavanja na području naše županije.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling vjeruje da će svi korisnici potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju biti zadovoljni s odobrenim sredstvima jer, kako kaže, stvarno su ih uložili, a Županija im je vratila dio tih uloženih sredstava.

– Potpore su namijenjene za preradu poljoprivrednih proizvoda, za mlade poljoprivrednike, zatim tu su mjere usmjerene za kontrolu plodnosti tla, set mjera vezanih za stočarstvo od umjetnog osjemenjivanja, kvalitete mlijeka i dobrobiti životinja do uzgoja junica za daljnju proizvodnju mlijeka, mjere za jedinice lokalne samouprave, istraživačke projekte i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, na što nam se najviše javljaju ekološki proizvođači, zatim za sudjelovanje na različitim sajmovima i manifestacijama te druge od ukupno 14 mjera. Imamo zaista široki spektar mjera, pa su svi koji se bave poljoprivredom mogli naći mjeru na koju su se mogli javiti – naglasila je pročelnica Wendling.

Pročelnica Wendling ujedno je najavila da će iste mjere, sukladno zajedničkoj poljoprivrednoj politici i usvojenom programu, Osječko-baranjska županija nastaviti i u 2020. godini, a potom će se odlučiti hoće li se one produžiti ili će se morati pripremati nove mjere sukladno strategiji, odnosno smjernicama koje će biti donesene.