Održan prvi Vinatlon, nova eno-gastro manifestacija u Zmajevcu

Danas je održan prvi Vinatlon, nova eno-gastro manifestacija u baranjskoj vinskoj središnjici Zmajevcu. Manifestacija je započela simboličnom sadnjom vinove loze, što su učinili lokalni vinari i vinogradari.

“Pred nama je još jedna vrhunska gastro-eno manifestacija kojom se naša općina želi još više učvrstiti na turističkoj karti ne samo Baranje, nego i Hrvatske. Da je Općina Kneževi Vinogradi top destinacija ovakve ponude govore i priznanja struke koja su mnogobrojna. Potvrđuju to i posjetitelji kojih je svake godine sve više”, rekao je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić.

U sklopu otvorena je zbirka tradicionalnih vinarskih i vinogradarskih predmeta Vinarium-Borarium, muzejskog tipa.

,,Udruga radi na što boljoj promociji baranjskog vinarstva i vinogradarstva. Cilj je okupiti vinare. Važna nam je bolja promocija i marketing i svjetlija budućnost baranjskog vinarstva i vinogradarstva. Otvaramo vinski muzej u kojemu ćemo predstaviti težak rad oko vinograda i kulturu ispijanja vina”, rekao je Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Baranje Zmajevac.

Ovoj je prvo izdanje Vinatlona, a održan je i Bačvatlon – natjecanje u guranju vinskih bačvi cijelom dužinom katoličkog surduka.

,,Četvrtka vinska manifestacija koja potvrđuje da su Zmajevac, Suza i općenito Baranja nositelji turizma, posebno vinska te se kao takva etablirala”, rekao je Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

Za glazbeni program zaduženi su Slavonija bend u popodnevnim satima i Hladno pivo u večernjim.

,,Toliko je razvijena turistička ponuda u Baranji da svaki tjedan možemo imat jednu ovakvu manifestaciju. Vinatlon je manifestaciju koji podupire Osječko-baranjska županija. Ovo je najbolje doba godine za turizam u našoj županiji”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.