Održan radni sastanak o aktualnostima u obiteljskoj medicini

foto: OBŽ

Članovi Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine na čelu s predsjednicom Natašom Ban Toskić jučer (17. prosinca 2022. godine) u Osijeku su bili u posjeti svojoj podružnici u Osječko-baranjskoj županiji. Tom prigodom u sjedištu Osječko-baranjske županije održali su radni sastanak sa županom Ivanom Anušićem, zamjenikom župana Matom Lukićem, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ Ivanom Stanić te ravnateljicom Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Justinijom Steiner.

Uz osvrt na prijedloge izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te njihovoj implementaciji na lokalnoj razini, razgovarali su o konkretnim pitanjima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području županije, poput liječničkih dežurstava, ulaganja u dijagnostiku i informatizaciju, poticajima i stimulacijama za rad, režijskim troškovima ordinacija i ambulanti te drugim aktualnim temama, o čemu je župana izvijestila predsjednica županijske podružnice KoHOM-a Dunja Ljubičić.

Na sastanku je dogovoren način rješavanja svih danas postavljenih pitanja. U cilju što kvalitetnije komunikacije i rješavanja problematike, zaključeno je da se od sada održavaju redoviti sastanci predstavnika Županije, KoHOM-a, Doma zdravlja OBŽ te predstavnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, što će župan inicirati već u siječnju. Također, na sljedećoj sjednici koordinacije načelnika i gradonačelnika sa županom raspravljat će se o problematici primarne zdravstvene zaštite u općinama i gradovima te potpori koju jedinice lokalne samouprave mogu dati u održanju i povećanju tog standarda, osobito u ruralnim područjima.