Održan sastanak s predstavnicima proizvođača svinja

foto:Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Mladenom Pavićem i Zdravkom Tušekom, ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u četvrtak 4. siječnja 2024. godine održala sastanak s predstavnicima proizvođača svinja okupljenim u Hrvatsku udrugu proizvođača svinja, Hrvatsku gospodarsku komoru i Udrugu prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Tema sastanka bila je aktualno stanje u sektoru svinjogojstva s naglaskom na biosigurnost i stanjem na tržištu.

Na početku sastanaka, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić izvijestila je sve prisutne o trenutnom stanju s afričkom svinjskom kugom naglasivši da je epidemiološka situacija i dalje stabilna te kako od 29. studenog 2023. godine nije zabilježen niti jedan novi slučaj na gospodarstvima. Podsjetila je na provedbenu Uredbu (EU) koja je stupila na snagu 21. prosinca 2023. godine, a kojom sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu ‘ZONU III.’, koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III.

Predstavnici proizvođača svinja suglasni su da su mjere biosigurnosti u porastu i da treba nastaviti s aktivnostima u započetom smjeru. Naglasili su važnost dosljedne provedbe mjera propisanih važećom naredbom. Također, istaknuli su zabrinutost stanjem na tržištu odnosno znatno otežanim plasmanom na tržište svinja i svinjskog mesa iz zone III.

Ministrica Vučković je istaknula kako je potrebno i dalje provoditi mjere biosigurnosti te kako postoji potreba za što boljim povezivanjem proizvođača svinja i hrvatske prehrambene industrije s ciljem plasmana svinja i svinjskog mesa iz zone III kao hrvatski proizvod na hrvatsko tržište.