Održana 22. sjednica Županijske skupštine, posljednja prije ljetne stanke

18.srpnja u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana 22. sjednica Županijske skupštine, posljednja prije ljetne stanke.

Skupština je imala 27 točaka, a nakon usvajanja Zapisnika s prošle sjednice uslijedila su pitanja vijećnika. Vijećnik dr.sc. Nedeljko Bosanac iznio je stav o eroziji Grada Osijeka, upozoravajući kako demografski i gospodarski smjer nije pozitivan. Župan je odgovarajući na vijećnički komentar istaknuo kako s pozicije župana nema utjecaja na rad gradske uprave, a da su dužnosti i ovlasti svih jedinica lokalne i regionalne samouprave jasno definirane. Župan je napomenuo i da se Županija uključila i oko određenih pitanja van svoje nadležnosti:

– Iznijeli smo i nekoliko inicijativa za projekte i teme koje nisu u našoj nadležnosti, za primjer je problem komaraca. Uključili smo se jer ne možemo skrštenih ruku gledati kako se neke stvari jednostavno ne događaju na području županije. Jednako pristupamo i strateškim, kapitalnim projektima poput Regionalnog distribucijskog centra, I. gimnazije, Gospodarskog centra i novog KBC-a. Pritom moram istaknuti da je u gospodarskom smislu Osječko-baranjska županija 2018. godinu završila s više od dvije milijarde kuna u plusu.

Vijećnik Srđan Igali iznio je prijedlog da se cesta na potezu od D2 prema Bizovačkim toplicama uvrsti u plan ŽUC-a za narednu godinu. Župan je istaknuo kako će se predmetna cesta uvrstiti u plan nakon što bude dovršena rekonstrukcija državne ceste D2 kroz Bizovac. 

Vijećnik Ivica Šimundić pitao je kako će smjena slavonskih ministara Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića utjecati na nastavak projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Župan je istaknuo kako je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem projekt Vlade RH koja je iznimno osjetljiva prema potrebama istoka Hrvatske te da će se svi dosadašnji projekti nastaviti provoditi i u mandatima novih ministara.

Na pitanje vijećnika Denisa Ambruša o lokaciji novog KBC-a župan je odgovorio kako je ona javna te je već predstavljena u medijskom prostoru. Novi KBC gradit će se u Gackoj ulici u Osijeku, a prije tri mjeseca potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 35.294.000,00 kuna od čega su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj 29.999.900,00 kuna, dok će razliku financirati Ministarstvo zdravstva iz svojih sredstava.

Vijećnik Dražen Trcović  zatražio je informaciju o nedavno izglasanim izmjenama Zakona o vodama i pohvalio županovu inicijativu za pokretanje inicijative za izmjenu ovog zakona koji je bio deset godina na snazi.

Župan je istaknuo da je deset godina trajala nelogičnost naših zakona o vodama koji su dosad bili na snazi, a kojom je bila zabranjena eksploatacija pijeska i šljunka iz naših rijeka.

– Na taj način gospodarstvo Republike Hrvatske oštećeno je u milijardama kuna jer su se pijesak i šljunak uvozili po višoj cijeni iz susjednih zemalja, a potom su bili transportirani našim cestama koje su u tom procesu uništene. Kad govorimo o šteti koja se događa plovnim putevima rijeke Drave, a koja nije plovna u mjeri u kojoj bi trebala biti, kao ni dovoljno dana u godini, iz tog razloga dolazi i do gospodarske i turističke štete jer brodovi nemaju mogućnost ploviti Dravom niti uploviti u Osijek ili pretovarni terminal. Ovim Zakonom se stvari počinju mijenjati i drago mi je da je naša inicijativa uspjela, a sada krećemo u realizaciju toga da možemo gospodariti vlastitim resursima – rekao je župan.

Vijećnik Marko Bogatić upozorio je na nedavna događanja u Baranji gdje jedan načelnik općine ne želi potpisati sporazum za investiciju vrijednu gotovo 100 milijuna kuna. Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture za područje grada Belog Manastira te baranjskih općina, koji je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, zbog toga bi mogao ostati nerealiziran. Župan je odgovorio da su pravila vrlo jasna, odnosno da sve općine obuhvaćene tim planom moraju dati suglasnost za uvođenje širokopojasnog interneta.

– Nažalost, jedna općina i jedan načelnik to ne želi potpisati i velika je mogućnost i opasnost da projekt od 90 milijuna kuna za Baranju propadne upravo zbog nedostatka jednog potpisa načelnika koji u ovom trenu ne objašnjava zašto to ne želi potpisati – dodao je župan.

Na Skupštini je danas usvojen i prijedlog Strateških smjernica kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, dokument koji je osobito potreban nakon ovogodišnje izvanredne situacije s brojem komaraca. Župan Anušić napomenuo je da su dosad neke općine i gradovi sporadično vodili svoju strategiju i odgovornu borbu protiv komaraca tijekom cijele godine, a usvajanjem ove Strategije u županijskoj skupštini te gradskim i općinskim vijećima moći će se sinergijski i kvalitetnije ostvariti rezultat te borbe na području cijele županije.

– Županija će se i dalje kroz Zavod za javno zdravstvo uključivati monitoringom i preporukama, što i je naš zadatak, ali općine i gradovi su dužni voditi bitku protiv komaraca jer je to njihova zakonska obveza – rekao je župan.

Usvojen je i prijedlog Odluke o proširenju djelatnosti Doma zdravlja Osijek, kojim bi se djelatnosti proširile na otorinolaringologiju, ortopediju i traumatologiju, urologiju i opću kirurgiju, a usvojeni su i prijedlozi Odluke o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja te Odluke o načinu određivanja broja ordinacija za obavljanje djelatnosti domova zdravlja.

Ukupno je danas nakon aktualnog sata usvojeno svih 25 točaka dnevnog reda, većinom glasova vijećnika ili jednoglasno.