Održana je 19. sjednica Gradskog vijeća

U srijedu, 25. listopada održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira. Na sjednici je prisustvovalo 14 od 15 vijećnika. Usvojen je zapisnik s 18. sjednice Gradskog vijeća održane 27. rujna 2023. godine.

Teme sjednice su stanje sigurnosti na području Belog Manastira za period od šest mjeseci, od siječnja do lipnja 2023.godine, izmjena statuta Centra za kulturu Grada Belog Manastira, dodjela javnih priznanja, izmjene u pravilniku dječjeg vrtića „Cvrčak”, pitanje koncesija na području Grada za 2024. godinu, razmatranje izvješća o radu gradonačelnika Grada Belog Manastira Tomislava Roba za razdoblje od siječnja do lipnja 2023.godine i izvješće o utrošku tekuće proračunske zalihe za razdoblje od srpnja do rujna ove godine.

Detalje glavnih tema možete pročitati u nastavku. Gradonačelnik Tomislav Rob dao je izjavu za medije prije početka same sjednice.

Stanje sigurnosti za period od siječnja do lipnja je dobro, na području Grada nismo imali većih problema i ugroza. Zapovjednik PP će podnijeti izvješće Gradskom vijeću. Sama sigurnost i zaštita građana je na visokom nivou“, komentirao je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

Gradonačelnik je podnio izvješće Gradskom vijeću i vijećnicima o svom radu u periodu od šest mjeseci. „Podnosim izvješće Gradskom vijeću i vijećnicima kako bi svi bili upućeni u detalje onoga što smo radili. To su društveni i komunalni projekti i društvena djelatnost grada. Ono što bih izdvojio u ovih šest mjeseci su veliki projekt, a neke od njih privodimo kraju. Tako će ovih dana biti zakazan tehnički pregled Skladišta u poslovnoj zoni, projekt vrijedan 1,6 milijuna eura.“, istaknuo je gradonačelnik.

Istaknuo bih i projekt Gradskog sportskog parka, upravo su u izradi oba terena i završili smo i priču oko projektiranja krova koji će biti puno manjih dimenzija i težine tako da će puno manje biti financijski zahtjevan.”, objasnio je gradonačelnik.

Što se tiče financijske potpore zahvalio se Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskom nogometnog savezu. Hrvatski nogometni savez je obećao financijski pomoći u izgradnji sportskog parka u iznosu od 100.000 eura, no ugovor još nije potpisan.

Ovo je dosta velika investicija, HNS bi financirao dio rasvjete i pomoćnog terena ili dio krova, ovisno o tome na koji dio projekata će nam biti potrebno financiranje”, objasnio je gradonačelnik.
Nadodao je kako se čekaju novi natječaji za infrastrukturu koja je u idućoj najavi za atletsku stazu.

U vezi Dječjeg vrtića „Cvrčak” se donose izmjene u pravilniku. Mijenjaju se koeficijenti plaća i promjena kolektivnog ugovora, odnosno povišenja plaća u dječjem vrtiću zbog najave Vlade o samom povišenju minimalne plaće.
Sada bi konačno kolektivnim pregovorima riješili pitanje većih plaća za odgajatelje, i uskladili bi koeficijente sa povišenjem koeficijenata najniže rangiranih plaćenih zaposlenika.”, objasnio je.

Još jedna od tema sjednice je odluka o izmjeni Statuta Centra za kulturu jer Statut nije jako dugo mijenjan te je potrebno usklađivanje s novim zakonskim odredbama.
Primijetili smo kod određenih prijava kao što je upis u trgovački sud kako postoje različite informacije o radu Centra za kulturu. Izmjenom Statuta obnovili smo informacije, odnosno uskladili djelatnost njihovog poslovanja kao organiziranje kulturnih i ostalih manifestacija i bavljenje kulturnom i materijalnom baštinom.” rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

Koncesije na području Grada u idućoj godini neće biti. “Sama ova odluka dolazi na Gradsko vijeće kao odluka da nećemo raspisivati koncesiju niti ćemo ih imati u idućoj godini“, rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.