Održana konferencija povodom 23. Međunarodnih etno susreta u Bilju

foto: MB Press

Održana je konferencija za medije povodom 23. Međunarodnih etno susreta u Bilju. Raskošan perivoj dvorca Eugena Savojskog je i ove godine domaćin održavanja međunarodnih etno susreta. Na konferenciji je predstavljen program ovogodišnje manifestacije.

Povijest nastanka Međunarodnih susreta seže krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, kada su bili organizirani prvi etno susreti, no s godinama su narasli u međunarodne etno susrete i počeli okupljati sve veće zaljubljenike kulturno-umjetničkih društava, gostiju, kako ih Hrvatske tako i iz regije. Osnovna bit manifestacije je prezentacije kulturne baštine ovoga kraja.

„Ono što je bila nit vodilja u nastanku prvih tih etno susreta je zapravo bio prikaz načina života, običaja i kulturno nasljeđa naroda koji žive uz Dunav i Dravu.“ Time su se htjele prikazati neke naše zajedničke stvari, ono što nas povezuje ali i ta neka specifičnost naroda koji ovdje žive. Općina Bilje pa i sama Baranja je jedna multikulturalna zajednica“ rekla je Ivana Piščak, ravnateljica Kulturno razvojnog centra općine Bilje.

Osim scenske prezentacije koju prikazuje ova manifestacija, ona mnogo važnija je uloga očuvanja nematerijalne baštine, objasnila je Ivana. “Ona važna jer je ona neopipljiva. Ona se ne može sačuvati u nekoj muzejskoj zbirci, nego ona živi u kolektivnoj svijesti društva.” rekla je.”
Ova manifestacija doprinosi očuvanju tradicijskog i kulturno povijesnog nasljeđa te obogaćuje našu kulturno turističku ponudu mikroregije čime mi stvaramo jedan održivi razvoj ruralne sredine. Ono što razlikuje ovu manifestaciju od ostalih je upravo način prikaza domaćih proizvoda, rukotvorina, hrane. “Naši svi izlagači prezentiraju svoje proizvode, iz kućnih radinosti i svojih OPG-ova. Na ovoj manifestaciji nema proizvoda od plastike, to je nešto po čemu se razlikujemo.” naglasila je Ivana.

Ovogodišnji program 23. Međunarodnih susreta počinje u subotu, 01.srpnja sajmom domaćih proizvoda, raznoraznih proizvoda, rukotvorina, zlatoveza, heklanaca, proizvoda od sapuna, konoplje i još mnogo različitih proizvoda, objasnila je Senata Majić, direktorica Turističke Zajednice Općine Bilje.

“Očekuje Vas bogati program za djecu i mlade, brojne etno radionice. Surađujemo s etno muzejom Slavonija iz Osijeka s kojima ćemo organizirati radionicu „Moleraj“ gdje će mladi moći upoznati tehniku izrade platna kojom se nekoć bojao zid naših baranjskih kuća.”-rekla je direktorica TZ Općine Bilje.

Nakon radionica i igraonica, počinje glazbeni program i svečano otvaranje etno susreta uz smotru folklora. Posjetitelji će moći uživati u glazbenoj i vizualnoj atmosferi, te bogatoj tradicionalnoj gastronomiji.

U nedjelju, 02. srpnja manifestacija počinje dječjim programom, odnosno dječjom žonglersko akrobatska predstavom. Uz predstavu, biti će radionica Slamarica, gdje će se djeca moći slobodno igrati i valjati po rasprostranjenoj slami.

U večernjim satima slijedi tamburaški sastav Nesanica i Slavonske Lole, a zatim grupa Vatra koja će dodatno podignuti atmosferu.