Održana posljednja sjednica Gradskog vijeća

Danas je održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira. Na sjednici prisustvovalo je 17 od 18 vijećnika. Glavna tema bio je rebalans proračuna koji je usvojen s 14 glasova za, 2 suzdržana i je glas protiv. Detalje glavnih tema sjednica možete pročitati u nastavku u intervjuu s gradonačelnikom Tomislavom Robom koji je službeno održao sa svim medijima prije same sjednice.

Izmjene i dopune proračuna, koliki će sada biti proračun, završni za 2019. godinu, što nas očekuje u 2020. godini i kako ste zadovoljni s prihodima?

”U materijalima koji će na 26. sjednici vijećnici dobiti na uvid, naravno dobili su ih već prije tjedan dana. Utvrdili smo drugim izmjenama proračuna za 2019. godinu s projekcijama za 2020. godinu iznos od oko 95 milijuna kuna, govorimo s proračunskim korisnicima, stavili smo rebalans na nekih 92,5 milijuna kuna. Ja sam zadovoljan s ovakvim izvršenjem proračuna i najviše sam zadovoljan sa stabilnim prihodima, poglavito od poreznih koji su u jednoj razlici od izravnanja manji 500 000, a u jednoj veći 600 000 kuna, tako da smo stabilno. Svi ostali prihodi su i od komunalne naknade na nivou naplaćenosti preko 95%, s time sam izrazito zadovoljan. Neke stavke su utrošene više, neke manje, te stavke ćemo sada izbalansirati tako da iduće godine i završni račun bude onakav kakav je. Pokazatelj toga je da smo dio projekata naplatili i proveli poglavito iz Intervencijskog plana, to su veliki projekti, ali dio koji smo i unaprijed znali da ćemo teško ostvariti smo ipak ostavili za iduću godinu. Stvar je i u pravno-imovinskim odnosima i u samoj dinamici projekata, od javne nabave, od kontrole Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te svega ostaloga. Ali, kažem, izvršenje za Grad Beli Manastir od 92,5 milijuna kuna je jako lijep broj, mislim da će građani s ovime biti zadovoljni i iduće godine vidi se da smo negdje na istoj razini oko 95 milijuna kuna i mislim da je to realna razina zajedno sa ovim europskim projektima u ovom programskom razdoblju.”

Jesu li sredstva iz EU fondova bili razlog ovih izmjena i dopuna i koliki je njihov udio u ovom proračunu?

”Preko 65 milijuna kuna samo se tiče europskih namjenskih sredstava, to je ogroman broj uz naš izvorni proračun koji se kreće oko 40 milijuna kuna, planovi su naravno jedno, a izvršenje je nešto drugo. Bez planiranja ne možete odraditi niti jedan segment, bez proračunskih stavki, ne može se odraditi niti nabavka niti projektiranje niti bilo koju drugu fazu radova tako da ih moramo imati evidentirane, a ostvarenje će biti onako kakvo je. Europski projekti su stvarno, ja bih rekao dvije trećine proračuna Grada Belog Manastira i to treba jasno ljudima reći, bez toga bi Grad ipak radio puno puno manje projekata. Za iduću godinu smo najavili dosta toga i evo u ovom proračunu ćemo zatvoriti ovu godinu, a onaj koji smo donijeli na prošlom vijeću stvarno utvrditi da ta dinamika na razini do 100 milijuna kuna ostane ista.”

Planovi za 2020. i predviđanja za 2021., što se očekuje u daljnjem razdoblju?

”Proračun je razvojan, sve ono što se tiče projekata iz intervencijskog plana, tiče se poduzetničke zone, budućih skladišta koja će također ići i naravno oni projekti koji su naslonjeni na male poduzetnike. Ovih dana smo dobili obavijest da je nešto prošlo na natječajima koje je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja. Mali poduzetnici na područjima gdje ima preko 5% nacionalnih manjina i kroz te manje projekte kojima pokušavamo nadomjestiti onaj proračunski dio kojeg nemamo. Pokušavamo podići malo gospodarstvo, moj cilj u prvo malo poduzetnici, a on tek ovi veći. Lobiranje Ministarstva gospodarstva za veće poduzetnike, razvojem poduzetničke zove i zadržavanje i otvaranje novih radnih mjesta, to je cilj. Jedna od interesantnih stvari u kojem smjeru idemo je novi pravilnik o takozvanom kadrovskom zbrinjavanju, to znači da ovim pravilnikom ćemo po uzoru na Grad Vukovar i slične gradove raspisati točne uvjete kako bodovati i zbrinuti kadrove koji su nam potrebni, prvenstveno visoko obrazovani. U pravilnicima su najviše bodovani više akademsko obrazovani ljudi, poglavito mladi i na taj način možemo davati preporuke i gradskoj komisiji za stambeno zbrinjavanje, ali i središnjem državnom uredu s obzirom da krenemo vrlo brzo u izgradnju nove zgrade. Tako da zadržavamo one kadrove, poglavito visoko obrazovane koji su nam potrebni. Bilo to u segmentu vojske, policije, akademskih zvanja, visokog obrazovanja specifičnih struka poglavito metalske struke. U tom smjeru ćemo ići i ovim pravilnikom ćemo riješiti pitanje preporuka i točnog definiranja ciljeva i bodovanja svih onih koji budu zainteresirani za stambeno zbrinjavanje.”