Održana sjednica VZ Osječko-baranjske županije

foto: MB Press

U prostorima SRC “Kneževi Vinogradi” je održana je redovna sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice OBŽ. Na sjednicu su članovi Skupštine usvojili Izvješće o radu i ostvarenju financijskog plana za 2022. godinu. Izvješće je podnio predsjednik Zdenko Čarapar.

Posebno je naglasio izvrsnu suradnju s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Osječko-baranjskom županijom koja izdvaja zakonski propisana sredstava za rad vatrogasne zajednice te dodatno sredstva za opremanje vatrogasnih postrojbi putem javnih poziva kao i sredstva za osiguranje i liječničke preglede vatrogasaca.

Zapovjednik Zoran Pakšec iznio je Izvješće o radu zapovjednika i zapovjedništva u 2022. godini. Osim povećanog broja intervencija, naglasio je važnost edukacije vatrogasaca i rad s mladima. Zahvalio se svim operativnim vatrogascima na sudjelovanju u intervencijama, njihovom nesebičnom i požrtvovnom radu. Pozvao je sve prisutne na daljnju suradnju.

Na sjednici su jednoglasno uz izvješća usvojeni i zaključci o određivanju obaveznog članstva za novoosnovane vatrogasne zajednice na području OBŽ. Nove zajednice koje djeluju u sastavu VZ OBŽ su: Vatrogasna zajednica Grada Osijeka, VZO Antunovac, VZO Erdut, VZO Ernestinovo, VZO Podgorač i VZO Čeminac.

Skupštini su kao gosti prisustvovali i Stjepan Skuliber – predsjednik Koordinacije Sjeverozapadne Hrvatske i zamjenik predsjednika HVZ, Slavko Povrlišek – predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Zdenko Jukić – predsjednik VZŽ Vukovarsko srijemske, Stjepan Županić – zapovjednik VZŽ Brodsko-posavske, Marko Ašenbrener – zapovjednik VZŽ Požeško-slavonske te Dora Janjić – zamjenica ravnatelja Društva Crvenog Križa Osječko-baranjske županije.

Gospodin Skuliber prisutnima se u ime Hrvatske vatrogasne zajednice zahvalio na suradnji te je čestitao dužnosnicima i svim vatrogascima Osječko-baranjske županije na postignutim rezultatima.

U razgovoru sa Zdenkom Čaraparom, predsjednikom Vatrogasne zajednice OBŽ smo saznali neke pojedinosti i novitete. Osvrnuo se na opremu, edukaciju i suradnje koje je Vatrogasna zajednica OBŽ-a ostvarila u protekloj i ovoj godini. “Što se tiče opremljenosti i novih odjela moram reći da je na zavidnoj razini jer smo veliki broj donacija i kompletnih zaštitnih odjela, kaciga, čizama dobili od kolega iz Tirola. Također, obnavljamo vozni park koji nam postaje sve mlađi, što nabavkom vozila iz opće korisnih funkcija šume, iz fondova EU, nabavkom vozila samostalno, a preko jednog projekta koji sada ide ćemo nabaviti oko 100-tinjak novih vozila za područje OBŽ“, rekao je Zdenko Čarapar.

Osvrnuo se i na edukaciju koju pruža Osječko-baranjska županijska vatrogasna zajednica i nadodao kako je ona perjanica obuke u specijalnostima koja do sada nisu bila, a to su nasilno otvaranje vrata i prozora za brzi ulazak u prostore (s minimalnom ili nikakvom štetom). Profesionalci iz Javne postrojbe Grada Osijeka savladali tu obuku i postali instruktori i predavači za osposobljavanje svojih kolega, nadodao je.

Ostvarena je velika suradnja s posebnim specijalnostima za skučene prostorima s kolegama iz Poljske. Početkom studenoga znatan broj dečki ide u Tirol u Državnu vatrogasnu školu na specijalnosti za voditelje požara. Što se tiče same stručnosti na visokoj smo razini, rekao je Zdenko Čarapar. Interes za upis u vatrogasnu školu je bio zadovoljavajući. Imamo upisan dovoljan broj polaznika a škola počinje u listopadu, zaključio je Zdenko Čarapar, predsjednik Vatrogasne zajednice OBŽ-a.