Održano 13. izdanje Paprikafesta u Lugu

Tradicionalna manifestacija začinske paprike Paprikafesta održana je danas u Lugu. To je trinaesto izdanje ove manifestacije koja u svom središtu ima mljevenu papriku visoke kvalitete proizvedenu prvenstveno u Baranju. Brojne goste dočekalo je 60-ak štandova od kojih je više od polovice bila sa svježom, ovogodišnjom začinskom paprikom. Dani paprike u Lugu nakon sajamskog dijela nastavljeni su kulturnim programom i fišijadom koja je okupila 70 natjecatelja na 6. kupu Baranje u kuhanju fiš paprikaša.

„Dobro je poznato da se mnoga jela ne mogu pripremiti bez upravo ovakve paprike. Bilo da je riječ o,čobancu ili suhomesnatim delicijama poput kobasice i kulena ili već spomenutom ribljem paprikašu paprika je u njihovom središtu. Ovu manifestaciju radimo zbog promocije sela i mještana koju proizvode začinsku papriku jer na taj način želimo podržati domaće proizvođače da na jednoj prepoznatljivoj manifestaciji mogu velikom broju posjetitelja ponudi začinsku papriku. Paprika iz Luga proizvodi se prema tradicionalnoj recepturi, bez ikakvih industrijskih dodataka. Nažalost ove su godine proizvođači bili prisiljeni podići cijenu paprike, pa se kilogram kretao od 180 do 200 kuna.” – Rekao je Erik Munk organizator manifestacije.

Za najbolju papriku biralo se između 23 uzoraka slatke i 23 uzoraka ljute paprike.

Podijeljene su nagrade za prva tri mjesta u kategorijama slatke i ljute paprike, pa je tako u kategoriji ljute paprike pobijedila Julijana Vašarević, drugo mjesto pripalo je Dejanu Adoru, a treće mjesto s istim broje bodova podjeli su Žaneta Ador i Jožef Kelemen. U kategoriji slatke paprike pobijedio je Laszlo Kriak, drugo mjesto pripalo je Kristijanu Thomajeru, a treće Jožefu Vargi.

“Zadovoljstvo je vidjeti toliki broj posjetitelja i izlagača na ovogodišnjoj manifestaciji. Ova manifestacija puno znači za mještane koji svoje proizvode mogu plasirati izravno posjetiteljima.” – rekao je Željko Cickaj načelnik općine Bilje.

„Pravo nam je zadovoljstvo već treći vikend zaredom ugosti veliki broj posjetitelja u Baranji krenuvši od Ribarskih dana u Kopačevu, Vinskog Bor Maratona u Zmajevcu, pa sve od današnje manifestacije Paprikfesta ovdje u Lugu. To je pokazatelj da je smjer brediranja naših sela kroz protekle godine urodio plodom, pa je tako Kopačevo poznato po ribi, Zmajavac i Suza po dobrom vinu, a Lug po dobroj začinskoj paprici. „ – Rekao je Robert Jankovics saborski zastupnik.