Održano drugo baranjsko Prelo

Danas tijekom  prijepodnevnih sati organizirano je drugo po redu baranjsko Prelo u Etnološkom centru baranjske baštine. Prostorije Etnološkog centra baranjske baštine preplavile su boje nošnji i raznih rukotvorina, zvukovi tradicionalnih gajdi, mirisi domaćih proizvoda kao i pozitivna energija.

Sudjelovale su mnoge udruge s područja Baranje, koje su vjerno prikazale kako je prelo izgledalo u davninama. Posjetitelji su mogli probati razne baranjske delicije koje su udruge žena pripremale na licu mjesta te domaće vino i rakiju baranjskih vinara i OPG-ovaca. U davnini prela su bila sastanci seoskih žena i djevojaka koji su imali svrhu uzajamne pomoći. Na prelima se prelo (odatle i naziv), izrađivali su se ručni radovi, čijalo se perje, pravili su se “kolačići u kiselo”, kokice, te se kuhala rakija i vino. Upravo se sve to moglo vidjeti na ovogodišnjome Prelu koji je za svrhu imao oživiti tradiciju. ”Nastojali smo uprizoriti kako se nekada oblačilo, jelo i družilo.” – prokomentirala je Jasmina Doboš iz TZ Baranje. Nadodala je kako je najbitnije na ovome događaju biti u zajedništvu i druženje.

Za poseban doprinos baranjskome Prelu sudjelovala je i najpopularnija pjevačica starogradske glazbe Blanka Došen. Prisustvovala je mađarska konzulica Ena Obradović iz Generalnog konzulata Mađarske u RH iz ureda u Osijeku kao i zamjenica gradonačelnika Belog Manastira Ivana Bandov Paulić.

”Ako Đakovo ima svoje vezove zašto Baranja ne bi imala svoje prelo?” – naglasila je Jasmina Doboš te obrazložila kako se ovaj događaj planira prošiti pa čak i brendirati ako za to bude dovoljno interesa.

Pred velikim brojem posjetitelja prošetali su se članovi Društva prijatelja baranjskih starina ”Ižip” iz Topolja te pokazali raskošnost nošnja. ”Zaljubljenici smo u svu tradicijsku baštinu, čuvamo i pokušavamo otrgnuti nešto od zaborava.” – poručio je David Pehar iz udruge. Upravo je očuvanje tradicije i baštine primarni cilj ovoga događaja. Ovogodišnje Prelo obogatio je Filip Golubov sa sviranjem gajdi. Gajde su jedini tradicijski instrument šokaca koji se mogao čuti na prelu samo u boljim i bogatijim kućama.

Prelo traje do 15 sati, ako niste, još uvijek ga stignete posjetiti.