Općina Bilje hit destinacija! Privlači sve više stranih gostiju

Ivana Plaščak ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje/izvor: MB Press

Općina Bilje kao jedna od istaknutijih turističkih destinacija u Baranji prošle godine ponovno bilježi zavidne brojke pogotovo nakon koronakrize, a kako stoje stvari tijekom 2023. godine trendovi će se nastaviti.

,,Prema podatcima iz sustava e-Visitor tijekom 2022. godine imali smo 17.977 noćenja, dok dolazaka nešto više od 8.400. Međutim tome treba pribrojati brojke iz Parka prirode Kopački rit koji bilježi nešto više od 45 tisuća dolazaka”, ističe Ivana Plaščak ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje.

Prednjače domaći turisti iako je sve više onih stranih. Prema noćenjima 58% gostiju su domaći turisti, a 48% stranih. Najčešće su stranicu turisti iz Njemačke, Mađarske, Poljske i Češke.

Osim prirodnih ljepota i kulturne baštine Općina Bilje obiluje manifestacijama koje su daleko poznate. Ove godine održat će se sve četiri najveće manifestacije Etno susreti u Bilju, Paprika fest, Ribarski dani i Dani općine Bilje. Datumi su već poznati u među organizatorima, ostat će sve u okvirima već tradicionalnog razdoblja.

Od novijih manifestacija razvijaju se Lovački susreti, Advent i brojni sportski događaji.

Tako se ovaj baranjski biser profilirao i kao sportska, ponajviše biciklistička, destinacija s manifestacijama Febire, Baranjski Ferivi polumaraton. Ove godine će se održati Croatia kup prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju krajem lipnja.

Za prošlu godinu primjetno je povećanje porasta u broju dolazaka, a ravnateljica Plaščak to pripisuje obnovi i otvorenju dvorca Tikveš. Slijedi obnova dvorca Eugena Savojskog: ,,Glavni preduvjet je napravljen prošle godine, a to je izrada projektno-tehničke dokumentacije te je ishođena građevinska dozvola. No, treba pribaviti 14,5 milijuna eura. Općina i Županija to ne mogu sami izfinancirati, očekuje se pomoć od EU.  To je strategijski projekt od nacionalnog interesa i značaja”, zaključuje ravnateljica.