Općina Jagodnjak ima veći prihod po stanovniku od glavnog grada

foto: MB Press

Zagrebački Institut za javne financije objavio je osvrt na temu proračuna za ovu godinu kao što je to slučaj i proteklih godina. Rad pod naslovom Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2020. napisali su Mihaela Bronić, Katarina Ott, Branko Stanić i Filip Badovinac.

,,Zbivanja u 2020. negativno su utjecala na proračune hrvatskih lokalnih jedinica te su rezultirala padom prosječnih ukupnih prihoda i rastom prosječnih deficita. U ovom osvrtu, na temelju baze podataka Ministarstva financija, sistematiziraju se i prikazuju osnovni podatci o ostvarenju proračuna lokalnih jedinica, njihovim prihodima i rashodima te suficitu/deficitu u 2020.”, navedeno je u uvodu rada.

S ciljem podizanja razine proračunske transparentnosti i informiranosti građana, Ministarstvo financija svake godine objavljuje podatke o ostvarenju proračuna svih lokalnih jedinica.

Prema prihodima po stanovniku ističe se Općina Jagodnjak, koja je ove godine u tom parametru ”jača” čak i od Grada Zagreba. Naime, ove godine Općina Jagodnjak raspolagala je s ukupno 17,2 milijuna kuna proračuna, što je 10.563 kune po stanovniku prema prihodima. Rashodi Općine Jagodnjak iznose 16,3 milijuna kuna, što je 10.029 prema stanovniku. Tako je ova baranjska općina u suficitu za 534 kune.

Uspoređujući s glavnim gradom, koji prema stanovniku ima prihoda 9.064 kune te rashoda 9.721 kn.

Osječko-baranjska županija ove je godine prema prihodima raspolagala s 406,9 milijuna kuna što je 1.510 kuna po stanovniku. Rashodi iznose 428,8 milijuna kuna što je 1.591 kuna po stanovniku.

Jedini baranjski grad, Beli Manastir, 2020. godine prema prihodima ima proračun od 71,9 milijuna kuna što je 8.895 kuna po stanovniku. Nešto je manji iznos po rashodima, 71,3 milijuna kuna što je 8.816 po stanovniku.