Osijek: Zbog pojave koronavirusa javit se županijskoj Epidemiološkoj službi

Zbog dviju pozitivnih osoba na koronavirus osječko-baranjski Stožer civilne zaštite u subotu je pozvao građane koji su bili u kontaktu sa zaraženima ili dolaze s područja žarišta, da se ne javljaju u osječki KBC nego u županijsku Epidemiološku službu na dežurni telefon 031/ 225-717.

U obavijesti za javnost županijski Stožer poručuje građanima da će pozivom na dežurni telefonski broj Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo (031/225-717) dobiti potrebne informaciju o daljnjem postupanju.

Ističu da je zbog suzbijanja širenja zaraze također važno da te osobe ograniče svoje kretanje i kontakte.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) zaprimljene su dvije osobe kod kojih je testiranjem potvrđena zaraza koronavirusom, ali su u dobrom su općem stanju i imaju blažu sliku bolesti.
Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije u subotu su zamolili vjernike “da se u slučaju bolesti i pojave simptoma infekcije dišnih putova (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, kratak dah) ustegnu od dolaska na svetu misu i na druga sakramentalna te molitvena slavlja.

“Svi oboljeli i sa simptomima bolesti te oni koji u savjesti smatraju da zbog mogućnosti zaraze ne mogu doći na svetu misu, mogu se u ovim posebnim prilikama opravdano uzdržati od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj misi”, poručuju iz nadbiskupije.

Također pozivaju da se “od dolaska na svetu misu i na druga sakramentalna te molitvena slavlja ustegnu i osobe koje su bile u područjima zahvaćenima širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su vjerojatno ili potvrđeno oboljele od koronavirusa”.
Vjernike i svećenike poziva se “da se u crkvenom i pastoralno-katehetskom prostoru te u liturgiji nastoje pridržavati preporuka općih mjera zaštite od respiratornih zaraznih bolesti, uključujući izbjegavanje dodira i tjelesnoga kontakta s drugim osobama”.

“Svećenici sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća s disanjem te kratkoga daha neka ne obavljaju svoju liturgijsku i pastoralno-katehetsku službu. U slučaju da nije moguće omogućiti adekvatnu zamjenu, predviđena okupljanja mogu se otkazati”, poručuje se, uz ostalo, u preporukama, koje je uputio nadbiskup đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Izravni prijenos svete misa u nedjelju na 1. programu HRT-a iz kapele sestara karmeličanki u Zagrebu 

Hrvatski vjernici će svetu misu u nedjelju moći pratiti na HRT-u. Naime, prijenos nedjeljne svete misa, 15. ožujka, izravno će se prenositi na Prvom programu Hrvatske televizije i u eteru Prvog programa Hrvatskog radija, iz samostanske kapele sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova na zagrebačkom Vrhovcu. Misu će s početkom u 10 sati, služiti don Anton Šuljić, najavili su iz HRT-a.

Takva odluka je u skladu s naputcima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Vlade glede epidemije koronavirusom, naveli su iz HRT-a.