Osječki pješački most osvijetljen crvenom bojom u znak solidarnosti i suosjećanja s turskim i sirijskim narodom

foto: Grad Osijek

U znak solidarnosti i suosjećanja s turskim i sirijskim narodom koji su pogođeni katastrofalnim potresom, osječki je pješački most osvijetljen bojom koja se pojavljuje u zastavama obiju zemalja – crvenom.

Katastrofalni potresi pogodili su Tursku i susjednu Siriju. Broj poginulih iz minute u minutu raste, prema posljednjim podacima više ih je od 2.500. Prvi razorni potres s epicentrom u jednom od najstarijih gradova na svijetu, Gaziantepu na jugu Turske, magnitude 7,8 prema Richteru, dogodio se u 4:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od 18 kilometara. Zatekao je ljude na spavanju i brojne zgrade sravnio sa zemljom.

I dok su mnoge spasilačke službe i građani pokušavali pronaći i spasiti unesrećene iz ruševina – novi šok. U 13:24 sati isto je područje pogodio još jedan razorni potres magnitude 7,5 po Richteru. Tek taj je uzrokovao katastrofu – srušile su se zgrade koje su teško oštećene u prvom udaru. Brojni gradovi doslovno su nestali. U potresu su ozlijeđene i dvije hrvatske državljanke.