Osječko-baranjska županija i Osijek traže pomoć Vlade zbog velike najezde komaraca

Osijek i Osječko-baranjska zbog velike najezde komaraca za pomoć su se obratili Vladi odnosno premijeru Andreju Plenkoviću. Grad Osijek u 2019. godini za tretiranje komaraca na svom području planira utrošiti oko 3.000.000,00 kuna.

Gradovi Beli Manastir, Valpovo i Belišće, te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali su mala sredstva u svojim proračunima i provode povremenu dezinsekciju komaraca, dok ostalih 34 Jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji ne provode nikakve mjere kontrole komaraca na svome području. 60% općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji u svojim proračunima nemaju planirana sredstva za tretman komaraca, a veći broj koji su i planirali imaju simboličnih 10-50.000,00 kn

Na području Osječko-baranjske županije godinama se građani nosimo s problemom najezde komaraca, naročito na poplavnim područjima Županije kao što je primjerice područje Kopačkog rita. Poplavno područje Drave i Dunava na površini od približno 30.000 hektara (izvor: Hrvatske vode) – dizanjem razine voda stvara velike površine koje postaju intenzivna legla komaraca. Primjerice, samo područje Parka prirode Kopački rit, čini 37 % poplavnih područja Osječko-baranjske županije.

Župan Ivan Anušić održat će sutra izvanredni sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije s temom kontrole komaraca na području Osječko-baranjske županije.

Zajednički dopis Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije nalazi se u privitku: OVDJE.