Osječko-baranjska županija kao primjer integracije romske nacionalne manjine u društvo

U srijedu, 6. ožujka 2024. godine Osječko-baranjsku županiju posjetio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u društvu državnog tajnika Domagoja Mikulića i saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija. S obnašateljem dužnosti župana Osječko-baranjske županije Matom Lukićem i načelnikom Općine Darda Antom Vukojom posjetili su romsko naselje u Dardi izgrađeno sredstvima Intervencijskog plana. 

Riječ je o 87 novih kuća  koje su zamijenile postojeće neuvjetne objekte, a koje su korisnici dobili besplatno na korištenje. Posjetili su i Društveni dom u kojem je organiziran produženi boravak za školarce romske nacionalne manjine.

“Obišli smo nekoliko lokacija na području naše županije gdje živi dio romske nacionalne manjine. Želim se zahvaliti ministru Erliću, državnom tajniku Mikuliću, saborskom zastupniku Kajtaziju, gradonačelniku Belog Manastira Robu i načelniku Općine Darda Vukoji na dosadašnjoj suradnji na integraciji romske nacionalne manjine na području Baranje. Izgradnjom ovih kuća pružamo nove mogućnosti i novo mjesto odrastanja mladih ljudi, posebno me se dojmila organizacija rada u Društvenom domu gdje je organizirano praćenje obrazovanja romske djece kao dodatna aktivnost u obrazovnom sustavu. Ističem i kako predstavnici romske nacionalne manjine sudjeluju u radu Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, a ove godine smo povećali sredstva za 20% za organizaciju manifestacija i provedbu njihovih projekata s toga vjerujem u uspješan nastavak naše suradnje”, rekao je Lukić. 

Nakon Darde posjetili su Grad Beli Manastir gdje je izgrađen Romski društveni centar u suradnji ministarstva, Saveza Roma u RH i Grada Belog Manastira. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kroz projekt je nabavilo i dio opreme za društveni dom, a koja uključuje didaktiku i druge potrepštine namijenjene djeci romske nacionalne manjine te kuhinju. 

 – Drago mi je da sam danas u Dardi i Belom Manastiru gdje smo imali priliku vidjeti jedan od najboljih primjera integracije romske zajednice u društvo, upravo onako kako kao Vlada RH i promoviramo.  Odličan projekt od 87 stambenih jedinica u Dardi i Društveni dom u Belom Manastiru potaknuli su naše planove i za stambeno naselje koji je u planu u Belom Manastiru. I dalje ćemo sredstva europskih fondova usmjeravati prema projektima integracije na ovom području – rekao je ministar Erlić.