Osječko-baranjska županija odobrava 1,3 milijun kuna potpora za ruralni turizam

Kontinentalni turizam je jedna od strateških djelatnosti Osječko-baranjske županije, pa je – između ostalih poticajnih mjera i aktivnosti – u županijskom proračunu ove godine osigurano 1,3 milijuna kuna za potpore u ruralnom turizmu. Nakon javnih poziva do sada je dodijeljeno 700.000 kuna, a jučer (23. listopada 2019. godine) zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je ugovore s 19 korisnika za dodjelu potpora za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu te za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama.

– Drago mi je što je po djelatnostima širok raspon korisnika potpora u turizmu, te što će se kroz kupovinu naših eko proizvoda dio novca vratiti u gospodarstvo. Najbitnije je da ovim projektom potičemo razvoj Slavonije, Baranje i Srijema u poželjnu kontinentalnu turističku destinaciju, na čemu inzistira župan Ivan Anušić. Turizam je ozbiljan posao koji zahtijeva investicije i dobru infrastrukturu, na čemu radimo, no za ukupni razvoj nije dovoljna samo volja Županije nego se u to morala uključiti i država i Hrvatska turistička zajednica. Značajnu ulogu u svemu ima i naš Upravni odjel za kontinentalni turizam čije je osnivanje pokazalo punu opravdanost – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Toth ističe da je ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi 236.950,00 kuna. – Radi se o potporama dionicima u turizmu koji u svojim objektima nude proizvode lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Ovom potporom potiče se spajanje poljoprivrede i turizma, dok potpore za manifestacije pridonose vidljivosti destinacije – kazala je pročelnica Roth te dodala:

– Do 31. listopada otvoren je javni poziv za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini, čiji je cilj podizanje razine kvalitete usluga, ulaganja u objekte, podizanje konkurentnosti. Potpora iznosi do 50 % prihvatljivih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 30.000,00 kuna.

Potpore za ulaganje u autohtonu i eno gastro ponudu u ukupnom iznosu od 69.600,00 kuna odobrene su za 8 korisnika. Iznose do 50 posto plaćenih računa za kupovinu poljoprivrednih proizvoda od lokalnih poljoprivrednih proizvođača (najviše do 10.000,00 kuna), a odnose se na kupovinu vina, povrća, suhomesnatih proizvoda, sira, meda, rakija, jabuka, gljiva i drugih proizvoda. 

Visina potpore za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama određuje se ovisno o značaju manifestacije i može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova. Odobreno je 11 potpora u ukupnom iznosu od 167.350,00 kuna, a dodijeljene su za sudjelovanje na sajmovima, kulturnim, turističkim, sportskim i gospodarskim manifestacijama.