Osječko-baranjska županija proslavila svoj dan

Povodom Dana Osječko-baranjske županije danas (4. lipnja 2024. godine) u Gospodarskom centru OBŽ održana je Svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Tom središnjem dijelu obilježavanja 31. godišnjice osnivanja najveće slavonske županije i 27. obljetnice povijesne sjednice Skupštine kojom je označena uspostava državnog suvereniteta na svim područjima Županije i Hrvatske nazočilo je više od 500 osoba.

Uz vijećnike, obnašatelja dužnosti župana Matu Lukića, predsjednicu Skupštine Ivanu Bagarić i druge županijske dužnosnike i djelatnike, sjednici su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, saborska zastupnica Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić, županica Antonija Jozić i župani hrvatskih županija Danijel Marušić, Igor Andrović i Marko Marušić, saborski zastupnici Marijana Petir, Goran Ivanović, Sanja Bježančević, Marin Mandarić, Vesna Vučemilović, Krešimir Čabaj i Boris Piližota, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, državni tajnici Željka Josić i Domagoj Mikulić, članovi diplomatskog zbora, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda dr. Davor Pranjić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić te drugi predstavnici Hrvata iz BiH, Srbije i Mađarske, predstavnici vjerskih zajednica, sudbene vlasti, gradova i općina, Hrvatske vojske i policije, gospodarstvenici i drugi gosti.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice Županijske skupštine Ivane Bagarić, nazočnima se obratio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Kazao je kako se Dan Osječko-baranjske županije ove godine obilježava s osobitim ponosom na rad i rezultate koji se kontinuirano bilježe u prethodnih sedam godina i pružaju još više čvrstih razloga za kvalitetan, ugodan, siguran i perspektivan život za sadašnjih 260.000 stanovnika, kao i sve goste i buduće sugrađane.

– Opravdanost ulaganja u Gospodarski centar OBŽ i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće potvrdila se već u prvoj godini rada. Sigurno i stabilno okruženje omogućilo je dolazak novih investitora, što potvrđuju i sve popunjenije gospodarske zone diljem županije. Uskoro očekujemo i otvorenje mega pogona američke tvrtke Jabil, što je jedan od najvećih gospodarskih iskoraka u posljednjim desetljećima. Nastojimo biti partner svim našim tvrtkama, osluškujući njihove potrebe prilagođavamo naše potpore i aktivnosti. Broj obrta na području Osječko-baranjske županije iz godine u godinu raste. Svjetski smo priznati centar IT industrije, a gospodarski iskorak omogućio je da danas sa zadovoljstvom govorimo o rekordnoj zaposlenosti. Osječko-baranjska županija trenutno ima ukupno 93.337 zaposlenih osoba, što je najviše ikada. To je čak 1.186 osoba više nego u ožujku 2023. godine – rekao je Lukić.

Naveo je potom da Županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta, podsjetio na niz projekata u izgradnji prometne infrastrukture, poljoprivredi, turizmu, obnovi kulturne baštine, kao i zdravstvenih i školskih objekata, dakako uz njihovo opremanje, a veliki dio troškova sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU.

– U nizu poticajnim demografskih mjera pokrenuli smo i projekt „Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji“. U suradnji s bankama i jedinicama lokalne samouprave subvencioniramo kamate na kredite za kupovinu kuća i stanova, što su u proteklih pet godina koristile 594 mlade obitelji, koje su gotovo bez kamata na kredite kupile 274 stana i 320 kuća. Projektna dokumentacija za izgradnju novog KBC-a Osijek je gotova, lokacija je definirana, a osiguranjem financijske konstrukcije, prema prvim procjenama oko 700 milijuna eura, s nestrpljenjem se radujemo početku izgradnje zdravstvene ustanove kojoj gravitira gotovo milijun stanovnika. Budite sigurni, na ostvarenim rezultatima nećemo stati nego nastaviti uzlazne trendove jer – u središtu svih naših planova i aktivnosti su djeca, mladi i mlade obitelji. Oni su naša budućnost, razlog zbog kojeg ne odustajemo i ne posustajemo – poručio je Mato Lukić.

Osobito se zahvalio Andreju Plenkoviću i Ivanu Anušiću na potpori i aktivnostima u realizaciji projekata koji su omogućili da se danas o Osječko-baranjskoj županiji govori kao o županiji koja raste i usmjerena je na budućnost.