Osječko-baranjska županija prva pomogla nabavu klavira za mlade umjetnike

Osječko-baranjska županija kontinuirano ulaže i brine o ravnomjernom razvoju kulture i umjetnosti na svom području, a jučer je pokrenut još jedan novi projekt. Naime, župan Ivan Anušić i dekanica Akademije za umjetnost i kulturu prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić potpisali su Ugovor o sufinanciranju troškova nabave koncertnog klavira, namijenjenog mladim umjetnicima, ali i za održavanje koncerata.

– Osječko-baranjska županija je na inicijativu Akademije za umjetnost i kulturu odlučila donirati 100.000 kuna za nabavu koncertnog klavira, koji nije jeftin, dapače njegova ukupna vrijednost je 1,2 milijuna kuna, no iako je potreban takav klavir nema nitko odavde do Zagreba. Želimo ga nabaviti kako bi polaznici Akademije i svi koji će se okupiti oko tog projekta mogli kvalitetnije i bolje raditi te imati bolje rezultate. Pozivam i druge koji mogu pomoći da se zajedno angažiramo oko projekta, a obratit ćemo se i resornim ministarstvima i drugim institucijama kako bi ove godine osigurali sredstva i krenuli u nabavu klavira – rekao je župan Ivan Anušić.

Dekanica Helena Sablić Tomić naglasila je da nabava koncertnog klavira nije važna samo za Akademiju i njene studente nego i za učenike 30-ak glazbenih škola koje djeluju na prostoru od Zagreba do Osijeka, te čiji su ravnatelji također potpisali zamolbu Akademije za donacijama za nabavu koncertnog klavira. Zamolba je upućena na 20-ak adresa, a Osječko-baranjska županija se prva očitovala i konkretno podržala inicijativu.

– Polaznici studija klavira i učenici tih glazbenih škola sada nemaju prilike svirati na koncertnom klaviru koji ima posebne dimenzije i kvalitetu te osigurava vrhunski doživljaj klavirske glazbene umjetnosti. Želimo da Osijek postane nukleus gdje će se razvijati i njegovati vrhunska pijanistička umjetnost te da Osijek, Osječko-baranjska županija, Sveučilište i naša Akademija mogu ugostiti vrhunske pijaniste poput Ive Pogorelića i drugih kojima sada ne možemo osigurati uvjete da bi naši sugrađani slušali njihove izvedbe. Osječko-baranjska županija je prva prepoznala značaj ovog projekta, pa se nadamo da će današnje potpisivanje biti zamašnjak koji će odjeknuti u nadležnim ministarstvima znanosti i kulture, kao i lokalnoj zajednici da se shvati koliko je važno nabaviti klavir i osigurati prostor kako bi naši mladi ostali ovdje umjesto da idu negdje dalje ostvarivati svoje snove. Nadam se da će primjer Osječko-baranjske županije prepoznati i ostali – poručila je dekanica Sablić Tomić.