Osječko-baranjska županija se predstavila na ACAP konferenciji u Zagrebu

Na prvoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji Association of Croatian American Professionals, održanoj u Zagrebu pod nazivom „Connecting the Doers“, Osječko-baranjska županija predstavila je svoja gospodarska dostignuća, razvojne projekte i potencijal, kao i turističku ponudu. Konferenciji je prisustvovalo i izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem i zamjenikom župana Matom Lukićem.

Konferencija koja se posljednjih šest godina održavala samo u SAD-u, ove je godine u Zagreb dovela brojne poduzetnike, znanstvenike, inovatore i investitore, kojima je zajedničko to što su dio hrvatske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo to je i temelj osnutka udruge Association of Croatian American Professionals: okupiti Hrvate iz SAD-a te ih umrežiti i međusobno, ali i s tvrtkama i institucijama iz Hrvatske, a za dobrobit i snažniji razvoj Republike Hrvatske.

U sklopu konferencije župan Ivan Anušić održao je sastanak s vodstvom ACAP-a: predsjednikom ACAP-a dr. Stevenom Pavleticem, predsjednikom ACAP-a Zagreb Don Markušićem te Krešom Marušićem.

Dr. Steven Pavletic upoznao je župana s činjenicom da je ACAP od osnutka prije sedam godina do danas narastao s 35 na 2500 članova te danas čini široku i respektabilnu mrežu istaknutih pojedinaca članova hrvatske zajednice u SAD-u, koja nastoji doprinijeti boljitku i te zajednice, ali prije svega svoje Domovine. Dodao je kako se ACAP istaknuo i svojim humanitarnim radom, navevši primjer podrške radu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, čiji je voditelj Tomislav Ramljak također nazočio sastanku.

Župan Ivan Anušić iznio je rekordne brojke gospodarstva u Osječko-baranjskoj županiji za 2022. godinu te istaknuo kapitalne projekte Županije, ali i privatne investicije poput one najnovije tvrtke JABIL. Osim toga, poseban naglasak stavio je na strateške projekte županije koji su spremni za realizaciju i imaju značajan razvojni potencijal.

“Već dugo ističem da iskrena i otvorena suradnja s našim iseljeništvom Hrvatskoj može donijeti novu razinu napretka – gospodarskog, demografskog i društvenog! 2.500 Hrvata u SAD-u koji stoje iza Association of Croatian American Professionals toga su svjesni. Oni su pojedinci koji nošeni istinskim domoljubljem ne samo žele najbolje za svoju Domovinu, nego čine sve da se to i ostvari, a upravo zato je Osječko-baranjska županija ponosni pokrovitelj njihove godišnje konferencije koja se prvi put održava u Hrvatskoj. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sastati se s vodstvom ACAP-a i upoznati brojne pojedince iz naše dijaspore, a posebno smo ponosni što smo drugi dan konferencije završili prezentacijom naše Županije”, rekao je župan Anušić.

Na sastanku je dogovoreno da će ACAP uključiti Osječko-baranjsku županiju i u buduće projekte, s ciljem umrežavanja s potencijalnim investitorima i zainteresiranim poduzetnicima, ali i povezivanja akademske zajednice.

Drugi dan konferencije, bogat raznovrsnim temama poput umjetne inteligencije, startup-ova i nekretnina, zaokružen je prezentacijom Osječko-baranjske županije pred prepunom dvoranom koju je održala Nataša Tramišak, a na kojoj su istaknute prednosti razvoja poslovanja i života u Osječko-baranjskoj županiji, objedinjene pod nazivnikom „A Feeling of Perfect Work and Life Balance“.