Osnovna škola Popovac sudjeluje u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole

foto: Google

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je 64 osnovne škole koje će od ove jeseni sudjelovati u četverogodišnjem eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a najviše ih dolazi iz Osječko-baranjske županije, njih 13. Među odabranima je i Osnovna škola Popovac.

U odabranim školama iduće četiri školske godine ovaj će se program provoditi eksperimentalno. U sve škole cjelodnevna škola trebala bi ući 2027. prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za učenike razredne nastave će obvezni dio školskog dana trajati do 14 sati, a u predmetnoj nastavi do 14:40 sati. To uključuje vrijeme koje provode na samoj nastavi, kao i u programu potpore i obogaćenog učenja. Nakon toga slijedi izborni dio – izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Cjelodnevna škola donosi nove predmete, tako će se Priroda i društvo podijeliti na Prirodoslovlje te Društvo i zajednicu. Praktične vještine novi su predmet koji će se od 1. do 4. razreda izvoditi jedan sat, a Informatika postaje predmet Informacijske i digitalne kompetencije te će se umjesto dva sata izborno provoditi jedan sat tjedno koji je obvezan. Novi izborni obvezni predmet koji je alternativa Vjeronauku će biti Svijet i ja. Novost je i uvođenje obveznog drugog stranog jezika, koji bi krenuo s dva sata tjedno u 4. razredu i dva sata od 5. do 8 razreda. Također, učenicima od 1. do 4. razreda Tjelesni će predavati kineziolozi umjesto učitelja.

Više informacija na Ministrastvu znanosti i obrazovanja.