Otvaranjem Erasmus+ murala označen početak Europske godine vještina

Na zajedničkom zidu dviju osječkih strukovnih škola – Strojarsko tehničke škole Osijek i Elektrotehničke i prometne škole – u Istarskoj ulici 3 u Osijeku, oslikan je i 31. siječnja 2023. godine svečano otvoren mural posvećen programu Erasmus+, najvećem programu Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport. Ujedeno je simbolično obilježen završetak Europske godine mladih i početak Europske godine vještina.

Organizatori ovog programa bili su Središnji državni ured za demografiju i mlade i Agencija za mobilnost i programe Europske unije Time for Youth, a Erasmus+ mural izradili su ulični umjetnici uz suglasnost Osječko-baranjske županije kao osnivača škola. Mural prikazuje kartu Europe te poziva učenike i sve mlade ljude da iskoriste Erasmusovu lepezu za studiranje, učenje i praksu u inozemstvu.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović tom je prigodom objavila da se Osječko-baranjska županija nalazi na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj po broju financiranih projekata kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, odnosno odmah iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

– Od 2014. godine do danas korisnicima iz Osječko-baranjske županije odobrena su 174 Erasmus+ projekta ukupne vrijednosti više od 17 milijuna eura, a gotovo 14.000 sudionika sudjelovalo je u projektima učenika, profesora, nenastavnog osoblja, studenata, odgojitelja, volontera, mladih i osoba koje rade s mladima – kazala je ravnateljica Agencije.

Predstavnik Europske komisije Kristijan Vukelić dodao kako je velika motivacija vidjeti da se na terenu projekti stvarno pretvaraju u iskustva koja su vrijedna za cijeli život, koja mijenjaju živote na bolje i donose svima nešto dodatno što ne bi imali bez programa Erasmus+.

– Osječko-baranjska županija potiče škole da se što više javljaju na Erasmus+ programe. Upravo smo dobili rezultate po kojima je Erasmuse za nadolazeće razdoblje dobilo pet škola s područja naše županije, od toga jedna gradska i četiri županijske škole. Od toga je jedna gimnazija i tri osnovne škole kojima je osnivač Županija. Vrijednost projekata je 170.000 eura, no osim novčane vrijednosti koju škole dobivaju, posebno je značajno iskustvo koje dobiju učenici i nastavnici putujući po drugim europskim zemljama gdje se susreću s primjerima dobre prakse te po povratku mogu ponešto od svega toga prenijeti i nama – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul.

Cilj u novoj, Europskoj godini vještina, je promicati veća, uključivija i učinkovitija ulaganja u osposobljavanje i usavršavanje kako bi se iskoristio pun potencijal europske radne snage i pružila potpora ljudima u prelasku s jednog radnog mjesta na drugo. Stoga Europska komisija potencira mogućnosti koje pojedincima i gospodarstvu donose zelena i digitalna tranzicija.

– Uvijek nam je drago kada mladi odlaze u inozemstvo na školovanje, volontiranje, učenje i razvijanje vještina jer kada se vrate u Hrvatsku svojim novim znanjima i vještinama mogu pridonijeti zajednici iz koje dolaze, a na koncu i nama kao donositeljima odluka i stvarateljima politika za mlade – rekla je Marina Smernić, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih.