Otvorena nova zgrada u Elektrotehničkoj školi Osijek

foto: OBŽ

Učenici će od rujna stjecati znanja, kompetencije i vještine u novoj zgradi i na novoj opremi Regionalnog centra kompetentnosti(RCK) ELPROS. Nova zgrada prostire se na 2.000m2, a sastoji se od prizemlja i tri kata.

U Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek jučer, 23. svibnja je održana Završna konferencija projekta i otvorenje nove zgrade RCK ELPROS. Ukupna vrijednost projekta RCK ELPROS iznosi 9.695.362,13 eura, od čega se na projekt uspostave infrastrukture odnosi 3.974.289,41 eura, a 5.721.072,71 eura na projekt uspostave RCK-a.

– Uz RCK Elektrotehničke i prometne škole Osijek, u komu upravo završavamo infrastrukturni dio vrijedan gotovo četiri milijuna eura i njegovo opremanje, u Osječko-baranjskoj županiji imamo i RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Za centre kompetentnosti odabrali smo te dvije škole jer je tržište rada pokazalo da su ta zanimanja deficitarna, a trebamo imati spremne osobe za taj posao, i to ne samo sa završene četiri godine srednje škole, pa kroz centar kompetentnosti želimo osnažiti kvalitetu učenika za tržište rada. Kod ELPROS-a je to važno i povezano i s novim investitorom, američkom kompanijom Jabil koja će trebati upravo takav profil. Projekt RCK-a je započet prije odluke Jabila o dolasku kod nas, no već tada su se pokazivale potrebe za elektrotehničkim i prometnim smjerom, kao i ugostiteljsko-turističkim – rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić pojasnio je kako je riječ o završetku projekta infrastrukturne nadogradnje ove škole. Time je stvoreno više od 2.000 m2 novog prostora u kojima će učenici i svi koji su usmjereni prema elektrotehnici i računalstvu, dakle i odrasli polaznici, moći stjecati nova znanja, kompetencije i vještine.

“Projekt se pripremao i provodi se tri godine te sam zahvalan svima koji su u tomu sudjelovali. Zadovoljstvo je danas vidjeti zgradu u ranije samo zamišljenom svjetlu. Kako je veći dio opreme već stigao i ugrađen, objekt je pripremljen te očekujem da od rujna učenici imaju priliku stjecati znanja u tim novim i većim prostorima i na još više nove kvalitetne opreme.”, rekao je ravnatelj škole Antun Kovačić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul naglasila je da Županija kao osnivač srednjih i osnovnih škola usmjerila svoje djelovanje na podizanje kvalitete odgojno-obrazovnog procesa, što je i cilj oba RCK-a.

– Namjera nam je da kvaliteta obrazovnog procesa bude što viša kako bi učenici mogli polaziti obrazovne procese i smjerove koji su danas potrebni na tržištu rada. Mlade ljude moramo i trebamo zadržati ovdje, a kvalitetno obrazovanje i prohodnost od osnovne prema srednjoj školi i visokom obrazovanju je ključ svega toga – naglasila je.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin je rekao kako je zadovoljan dosadašnjom izgradnjom RCK ELPROS, projekta značajnog za grad i županiju, ali i Hrvatsku. “Od samog početka razgovora o dolasku Jabila u Osijek, djelatnici ELPROS-a na čelu s ravnateljem Antunom Kovačićem su sudjelovali u tim razgovorima jer je investitoru bilo izuzetno važno da postoji tako jaka srednja škola koja može obrazovati dovoljan broj kadrova za njihovu buduću tvornicu”, rekao je Vulin.