Ovaj tjedan 30% više novozaraženih, popuštanje mjera u razmatranju

foto: screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak istaknuo je u srijedu na konferenciji za medije da je u prva tri dana ovoga tjedna u Hrvatskoj zabilježeno 30 posto više novih slučajeva zaraze u odnosu na isto razdoblje prošli tjedan. 

“Od ovoga ponedjeljka do srijede zabilježeno je 1103 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok ih je prošli tjedan bilo 844”, istaknuo je Capak na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 115,3, najviša incidencija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji. U Europskoj uniji smo po toj stopi incidencije i dalje na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska.

Upitan što je uzrok tom porastu, Capak je istaknuo da je navjeći porast zabilježen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

“Epidemiolozi na terenu kažu da se radi o opuštanju ljudi, o većem broju obiteljskih okupljanja na kojima se ljudi druže”, istaknuo je. 

U odlukama o popuštanju mjera razmotrit će se porast slučajeva

Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako se intenziviraju razgovori oko odluke stožera o mjerama nakon 1. ožujka te da će se uzeti u obzir pet dana porasta broj novozaraženih te 30-postotni porast u prva tri dana ovoga tjedna. 

“Mi smo po incidenciji i dalje na visokom mjestu u EU. Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa. Situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu. najviše je pogođena Dubrovačko neretvanska županija”, kazao je Božinović.

“Poanta je da svi shvate da su intenzivna druženja riskantna. Kad sve to uzmemo u obzir mi ćemo razgovarati o tome što se eventualno može napraviti za dalje od 1. ožujka. Svima nam je interes isti da se život što je više moguće normalizira”,  kazao je Božinović.

Ako će se i ići u neka popuštanja, dodao je, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. “Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život.”

Kazao je i kako uvijek postoji mogućnost da se nakon popuštanja mjere ponovno zaoštre.

“Mi bismo voljeli da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više-manje bi sve moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda treba pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu”, rekao je Božinović.