Ove godine sjajnije, bogatije i čarobnije Adventiranje!

U Osijeku je Advent važna tema. Nešto o čemu građani puno razmišljaju, raspravljaju, u čemu sudjeluju i uživaju. I tako treba biti, jer građani su najvažniji „sastojak“ čarolije Adventa. A jedini pravi uspjeh Adventa su sretni i nasmijani ljudi. Pozitivne emocije, sjaj u očima, zahvalnost, zajedništvo.

Lani nam je pandemija pokušala uzeti Advent. Epidemiološke mjere rekle su – nema sajma, nema kućica, nema koncerata, nema centralnog mjesta okupljanja. Ali Adventa u Osijeku je bilo!

Veličina grada ne definira se brojem kilometara ili brojem stanovnika. Veličina grada mjeri se veličinom srca, snagom duha, dobrotom ljudi. Za Osijek se već dugo govori da je „grad po mjeri čovjeka“. To znači dovoljno veliki da ispunite svoje potrebe, želje, snove i dovoljno mali da se osjećate sigurno, ugodno i prisno. Dovoljno veliki da organizira najdužu šetnju gradom, dovoljno mali da u kratkom vremenu prilagodi koncept adventskog slavlja trenutnoj situaciji. Osječani su otvorenog srca prihvatili ideju kako Advent „nije stajanje nego kretnja, i nije mjesto nego šetnja“. Adventiranje zamišljeno kao kretanje po blagdanski ukrašenim lokacijama oživjelo je Osijek, pokazalo karakter i duh Osječana i oživjelo sjećanja na neka druga vremena, kada su svakodnevna šetnja i pune ulice bile glavni motivi dobre zabave u Osijeku za sve generacije.

Ove godine Advent u Osijeku nastavlja odgovornu politiku i dalje razvija svoj jedinstveni koncept u kojem Advent nije samo jedno mjesto, nego doživljaj grada kroz šetnju različitim lokacijama, ali značajno obogaćen ne samo novim skrivenim lokacijama, već i ponudom obrtnika i ugostitelja koja je lani izostala. S obzirom na epidemiološku situaciju, koja svakodnevno utječe na plan produkcije, organizatori Adventiranja u Osijeku, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, ove su godine fokusirani na disperziranost kao važan faktor adventskog programa. To znači kako je osječko Adventiranje modularno i spremno na sve epidemiološke opcije i sigurno neće biti otkazano ni pod kojim uvjetima.

Tako će prvi nagovještaj Adventa, kako to priliči u svakom domu, pa tako i našem gradskom ognjištu, donijeti adventski vijenac ispred konkatedrale Svetog Petra i Pavla, a prvu adventsku svijeću zapalit će Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u nedjelju 28. studenog, u 18 sati uz prigodan program prije nedjeljne Svete mise.