Ovo su najmoćnije putovnice na svijetu: Hrvatska se našla u samom vrhu

foto:MUP

Broj odredišta koja stanovnici neke zemlje mogu posjetiti bez viza mijenja se zbog bilateralnih i diplomatskih odnosa između zemalja.

Neke su zemlje uvele vize kako bi olakšale nadzor posjetitelja, omogućujući državi da procijeni može li navedeni vlasnik putovnice predstavljati rizik za ilegalnu imigraciju, kriminal, terorizam ili tajni nadzor. Na primjer, i Rusija i Kina zahtijevaju od vlasnika američke putovnice da dobiju vize prije putovanja, i obrnuto, piše N1.

Japan je već petu godinu zaredom na vrhu indeksa kao najmoćnija država svijeta.

Od 2023. nositelji japanske putovnice mogu posjetiti 193 od 227 odredišta bez viza ili 85% svijeta, prema podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa koje je prikupila Henley & Partners.

Druge dvije zemlje u Aziji zauzele su drugo mjesto: Južna Koreja i Singapur. Obje putovnice građanima omogućuju putovanje u 192 zemlje bez vize. Njemačka i Španjolska zauzimaju treće mjesto s pristupom do 190 odredišta.

Kada je riječ o najmoćnijim putovnicama, većinu od 20 najboljih izdaju zemlje Azije ili Europe, s izuzetkom Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvatska se tako može pohvaliti visokim 13. mjestom na ovoj ljestvici.

Finske, talijanske i luksemburške putovnice izjednačene su na 4. mjestu (189 odredišta), a austrijske, danske, nizozemske i švedske putovnice zajedno su na 5. mjestu (188).

Francuzi, Irci, Portugalci i Britanci trenutno su na 6. mjestu u svijetu sa 187 odredišta bez viza.

Među 10 najboljih putovnica u svijetu su i one koje izdaju SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Bosna i Hercegovina je na 89. mjestu na svjetskoj rang listi, a broj zemalja koje vlasnici BiH putovnica mogu posjetiti je 118.

Ukrajina je jedan od najvećih “penjača” na Henley Passport Indexu u posljednjem desetljeću, pomaknula se za 24 mjesta, a vjerojatno bi ušla u prvih 10 ako zemlja uđe u EU.