Pametni telefoni su prvi izbor za igranje videoigara

Gaming se često povezuje s računalima ili konzolama, ali istinski lider na tržištu videoigara jesu pametni telefoni. I to podosta uvjerljivo, čine 54 posto udjela među gamerima.

Konkretnije, Statista je provela istraživanje koje je trajalo od 5. siječnja 2021. do 15. prosinca 2021. i u njemu je sudjelovalo 7020 odraslih Amerikanaca, dobi od 18 do 64 godine. I njih više od polovice odgovorilo je da redovito koristi pametni telefon za videoigre.

Bilo je moguće odgovoriti da ništa ne igraju jer ih to ne zanima ili jednostavno nisu u prilici, što je i odgovorilo 20 posto ispitanih, a bilo je moguće ponuditi i više odgovora, ako je više različitih uređaja za igru.

Nakon pametnih telefona slijede konzole kao PlayStation, Xbox ili Nintendo, koje čine 35 posto, zatim računala dolaze s 32 posto i to je uistinu značajan udio. Tableti čine 25 posto, iznenađujuće je da pametni televizori čine 17.

Mobilne gaming konzole kao Nintendo Switch ili 2DS XL, Valve Steam Deck… su sve popularnije i čine također 17 posto. Na kraju ovog izbora s deset posto su streaming uređaji kao Apple TV ili Chromecast.

Naravno, činjenica da su pametni telefoni glavni izbor znači i zaradu od aplikacija, a ona je iznosila za Google i Apple kombinirano 90 milijardi američkih dolara samo u prošloj godini. Od toga je, u Appleovom slučaju, 70 posto generirano zahvaljujući igrama.