Pandemija koronavirusom negativno je utjecala i na prihode od online oglašavanja

Pandemija koronavirusa čini svoje na mnogim razinama jer pogođene su razne industrije, među kojima i ona donedavno nedodirljiva – vezana uz internetske pretrage. Odnosno, oglašavanje koje se provodi upravo zahvaljujući pretragama korisnika na internetu.

Tržište vrijedno na desetke milijardi američkih dolara doživjelo je značajan udarac i eMarketer ga je analizirao na primjeru Sjedinjenih Američkih Država. Konkretnije, samo u drugom kvartalu ove godine, potrošnja će prema prognozi pasti za 20,2 do 29,4 posto. Sve zbog krize, koja je natjerala kompanije na racionalniju potrošnju ili potpunu štednju jer im posao jednostavno ne funkcionira.

Što se tiče prve polovice ove godine, predviđeni pad bit će između 8,7 posto i 14,8 posto, što znači da će potrošnja iznositi između 23,1 milijarde i 25,52 milijarde. Također, to je između šest i osam milijardi dolara manje no što je eMarketer isprva prognozirao. Ali i osjetno manje nego prošle godine u isto vrijeme, kad je potrošeno 27,95 milijardi dolara.

Najpogođeniji bit će Google, logično. Samo na američkom tržištu čini oko 70 posto udjela, a ukupno je na globalnoj razini prošle godine uprihodio od oglašavanja 134,8 milijardi dolara. Koliki će udarac doživjeti, doznat će se tijekom ovog mjeseca, kad objavi izvješće o poslovanju tijekom prvog kvartala 2020.

Dakle, nešto što se “do jučer” činilo kao sigurno ulaganje, sad je potpuni rizik jer oglašavanje nema smisla brojnim proizvođačima. Također, nema smisla ni onima koji rade jer rade u daleko slabijem opsegu pa činjenica da su ljudi online u većoj mjeri nego ikad jednostavno nema nikakve veze.

Primjerice, najmanje će u ovoj godini trošiti oni na tržištu koje se veže uz putovanja, odnosno, turizam i sve što se veže uz to. Zatim, najveći dio potrošnje smanjit će mediji, kao i oni u zabavnoj industriji.

Treba naglasiti i da su ove prognoze nastale nakon ožujka, koji je bio težak za američko tržište, s obzirom da se koronavirus tad u pravom smislu pojavio u Sjevernoj Americi. Samim time, prva su dva mjeseca bila na razinama koje su se očekivale. Već to sugerira koliko se prognoze mogu pogoršati nakon travnja ili svibnja, ako se kriza nastavi.