Pao je snijeg: Vozači oprez

Noćas je pao prvi ovosezonski snijeg te na snagu stupaju zimsku uvjeti na cestama stoga policija upozorava vozače i poziva na dodatan oprez.

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimskom opremom autobusa, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Sukladno Odluci o  obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/13) navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na području Policijske uprave osječko-baranjske, u režim zimskih dionica javnih cesta svrstane su slijedeće ceste:

A5Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
2Osijek (D34)– Vukovar – G. P. Ilok (gr. R. Srbije)
7G. P. Duboševica (gr. R. Mađarske) – Beli Manastir – Osijek (D2)
34Donji Miholjac (D53) – Valpovo – čvorište Osijek (A5)
53G. P. Donji Miholjac (gr. R. Mađarske) – Našice – G. P. Slavonski Brod (gr. BiH)
212D7 – Kneževi Vinogradi – G. P. Batina (gr. R. Srbije)
213D2 – G. P. Erdut (gr. R. Srbije)
519Dalj (D213) – Borovo (D2)

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Za vozača koji u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kao i za vozača koji na zimskim dionicama javnih cesta u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja na vozilu nema propisanu zimsku opremu, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna.

Ista novčana kazna propisana je i za vozača koji prije uključivanja u promet,  ne očisti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.