Pavić Šimetin: I dalje se nose maske u zdravstvenim ustanovama

foto: pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija jučer je proglasila kraj izvanrednog stanja zbog koronavirusa kojim se u 3 i pol godine zarazilo više od 765 milijuna ljudi, a gotovo 7 milijuna preminulo je od posljedica zaraze. Diljem svijeta, kao i u Hrvatskoj, stanje je znatno bolje, sve je manje zaraženih i teških posljedica, ali virus je i dalje tu.

Za podnevni Dnevnik HRT-a se javila Mateja Ribičić s gošćom zamjenicom ravnatelja HZJZ-a Ivanom Pavić Šimetin. 

Ribičić je rekla da je jučerašnjom objavom nastala pomutnja kako u medijskom prostoru tako i među građanima, smatrajući da je došlo do kraja pandemije. 

– Još nije u potpunosti kraj, ali ide prema nama što se tiče pandemije. Ali izvanredno zdravstveno stanje je ukinuto, što znači da one mjere oko prelazaka granice više nisu potrebne, kazala je Pavić Šimetin.

Koje su mjere na snazi?

Pavić Šimetin kaže da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne. 

– Zatim imamo obavezu testiranja građana prije hospitalizacije i imamo obavezu izolacije za osobe koje su same pozitivne u trajanju od pet dana, kazala je Pavić Šimetin.

Istaknula je da nakon proglašenja kraja epidemije što se Hrvatske tiče ukidaju se mjere stožera, a ostaju na snazi mjere HZJZ-a koje su vezane isključivo uz karakteristiku bolesti, a ne uz činjenicu postojanje ili nepostojanja pandemije.