Plaćanja putem QR kodovia u porastu

foto: pixabay

Brzi način (QR – quick response) način plaćanja, odnosno plaćanje putem QR kodova, će prema istraživanju Aksje Bloggena dosegnuti vrijednost od 2,7 bilijuna američkih dolara do 2025., od čega će Kina generirati čak 85 posto svih transakcija.

Naravno, mobilni uređaji zaslužni su za takvu situaciju jer nikad nam konzumacija nije bila dostupnija nego u današnje vrijeme i činit će 80 posto transakcija, što proizvođači iskorištavaju pa kupcima nude razne pogodnosti kroz popuste. Često ćete vidjeti situaciju u kojoj vam se nudi deset posto popusta na prvu kupovinu ili ukoliko ste vjerni korisnik na nekoj od e-trgovina.

Dodatno u širenju pomažu i chatbotovi, koji će do iduće godine činiti 25 milijuna “digitalnih kupona”, odnosno, generirati prihode od 1,1 milijardi dolara. I nije pritom prednost za tako nešto samo u davanju popusta već i olakšavanja same kupovine uz QR kodove, što dodatno udaljava kupce od “fizičkih” trgovina. Amazon to čini već neko vrijeme i polako mijenja pojmove tradicionalne trgovine.

Što se pak tiče situacije u prošloj godini, vrijednost transakcija dosegla je 2,11 bilijuna dolara, a ove bi godine trebala doseći 2,21 bilijun dolara. Dakle, ukupna vrijednost bi kroz pet godina trebala porasti za 495 milijardi dolara.

Također, obzirom da Kina ima toliki udio na tržištu, jasno je koliki potencijal preostaje, a bit će ispunjen kad se Sjeverna Amerika i Europa ravnopravnije uključe u cijelu priči. I sve to je potpuno logično, živimo u vremenima kad se ne gubi vrijeme tamo gdje ne treba, a kupovina i način na koji plaćamo usluge i proizvode svakako jest “rubrika” u kojoj ne želimo gubiti vrijeme.

Oni koji su to prepoznali, kao Alibabin Alipay i WeChat, uz spomenuti Amazon, bit će ispred svih kad se priča dodatno “zakotrlja”. A ti “svi” su Bluecode, ePassi, Pivo, Vipps, Momo i Pagaqui.