Plenković: Covid-19 potvrde važne za Hrvatsku kao turističku destinaciju

foto: OBŽ

Certifikati za covid-19 su za našu zemlju kao turističku destinaciju jako važni i Hrvatska se snažno zalagala za dokument koji bi omogućio slobodu kretanja u Europskoj uniji.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković osvrnuo se na temu tzv. covid putovnica.

U trijalogu Europskog parlamenta, Portugala kao predsjedavajućeg Vijećem EU-a te Europske komisije postignut je jučer  dogovor o covid-19 certifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji. Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će
pomoću njega moći odrediti “covid status” posjetitelja.

Premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska u potpunosti spremna za taj sustav, a u tehničkom smislu bili jedna od prvih zemalja u kojoj je testirana interoperabilnost našeg sustava podataka s Europskom komisijom i drugim članicama.

Plan je, dodao je premijer Plenković, da ta uredba stupi na snagu početkom srpnja, a na političkoj razini o tome će se razgovarati u utorak na Europskom vijeću u Bruxellesu.

Istaknuo je da je svima u interesu da se postupno vrati normalizacija slobode kretanja te da se ljudima koji su preboljeli covid, cijepili se, ili imaju test omogući kretanje u druge države članice Europske unije.

“Nama je to kao zemlji destinaciji u pogledu turizma osobito važno i zato smo se snažno zalagali za ovakav okvirni dokument koji će omogućiti slobodu kretanja”, rekao je predsjednik Vlade.